LOOP Barcelona: “La forma del temps”

Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló (d’Enmig, 17. Castelló)

Del 9 de juny al 10 de juliol de 2021. Obert: de dilluns a dissabte, de 17.30 a 20.30 hores, i dissabtes, a més, d’11.30 a 13.30 hores. Festius tancat

 

LOOP presenta una exposició col·lectiva que s’aproxima al vídeo com a espai de creació crítica i estètica, reunint els treballs dels artistes Greta Alfaro, Mar Arza, Persijn Broersen & Margit Lukács, Marco Godoy, Eugenia Lim, Alex Marco, Shahar Marcus, Hans Op de Beeck i Johanna Reich.

Rebutjant qualsevol comparació amb els mitjans artístics tradicionals, el videoart presenta una naturalesa efímera i un caràcter procesual. Contràriament a la pintura i l’escultura, el vídeo introdueix la coordenada temporal, plasmant d’aquesta manera les necessitats expositives i la relació amb el seu públic.

En una època caracteritzada pels canvis esquizofrènics i la consumició frenètica de continguts, el videoart desafia l’atenció dels espectadors alhora que els convida a prendre consciència del temps. Generalment mancant d’una estructura narrativa clàssica, sovint empra les imatges en moviment per a construir imaginaris simbòlics que apunten a conjuntures socials, històriques i econòmiques concretes.

Titulada La Forma del Temps (amb referència a l’assaig de l’historiador americà George Kubler), aquesta selecció reuneix un grup d’artistes que, mitjançant associacions estudiades entre imatge, paraula i so, retraten contextos precisos, promovent el potencial del vídeo com a vehicle creador d’històries.

Pensant en l’etimologia llatina de la paraula “vídeo” (jo veig), les peces que conformen aquesta proposta volen destacar la validesa del videoart com a vehicle per a capturar, retratar i imaginar la realitat. Llegir el món a través del vídeo significa també aprendre a observar, adquirint una mirada analítica i sensible que mai s’ha fet tan necessària com hui.

Una exposició comissariada per LOOP Barcelona.

Agraïments: a tots els artistes, Fundació Ernesto Ventós, Col·lecció Banc Sabadell, Olga Adelantado, Galeria Cànem i Rosa Santos.