Bosc Monumental Barranc dels Horts

Una de les actuacions més importants és la que es ve desenvolupant en el Bosc Monumental Barranc dels Horts-Mas Vell, a Ares del Maestrat, d’aproximadament 700 hectàrees, amb un valor excepcional ja que conserva una formació de roures i carrasques única a la Comunitat Valenciana.

El Barranc dels Horts-Mas Vell és un esplèndid espai forestal de 670 hectàrees que mostra en la seua composició els avatars socioeconòmics i culturals viscuts al llarg de la seua història, des dels cultius d’ametlers, vorejant el llit d’un barranc de muntanya, fins a endinsar-nos en un bosc monumental de roures valencians (Quercus faginea) i carrasques (Quercus rotundifolia), arbres de port majestuós varies vegades centenaris, que representa una de les poques mostres de bosc madur que resten al territori valencià i confereix a este espai un incalculable valor ecològic i social, únic a nivell de la Comunitat Valenciana i de l’estat espanyol.

Este magnífic paratge, situat en el terme municipal d’Ares del Maestrat, en la comarca de l’Alt Maestrat, va ser adquirit per la Fundació Caixa Castelló en 1993 amb l’objectiu de protegir-lo i conservar-lo, sent pionera entre les entitats valencianes de Custòdia del Terrritori. Des de llavors, la Fundació Caixa Castelló desenvolupa un programa de gestió i investigació que es materialitza en nombrosos projectes de conservació i restauració dels hàbitats i de la biodiversitat,  i d’educació ambiental.

El Barranc dels Horts i Mas Vell forma part de la Xarxa Natura 2000, com a Lloc d’Interès Comunitari (LIC Alt Maestrat) i com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA Alt Maestrat, Tinença de Benifassà, Turmell i Vallivana).

També està inclòs en la Xarxa de Microrreserves de Flora de la Comunitat Valenciana amb tres microrreserves de flora i hi ha diversos exemplars arboris, com el roure del Roquissar, de més de 600 anys de vida, integrats en el Catàleg Valencià d’Arbres Monumentals i Singulars.

Finalment, pel seu patrimoni cultural, tot el territori està englobat en el Bé d’Interès Cultural, Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla.

Suscríbete a nuestro newsletter

    Responsable de los datos: Fundación Caja Castellón | Finalidad: Responder a la solicitud de información o sugerencias realizadas | Legitimación: Tu consentimiento de forma expresa | Destinatario: No se cederán datos a Terceros | Derechos: Tienes derecho al acceso, rectificación, supresión, limitación, portabilidad y olvido, para más información accede a la política de privacidad.

    He leído y acepto la Política de Privacidad

    Suscribirse al newsletter