Mediació artística a la Sala Sant Miquel

Joan Montañés, Xipell: “Monstres, S.L.: taller de còmic”

 

Dissabte, 23 de març i dissabte 13 d’abril, Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló.

En dos sessions de 90 minuts, a les 10.00 i a les 11.30 hores. Inscripció gratuita aquí, per a grups de 15 persones, de 5 a 15 anys.

El taller d’il·lustració “Monstres, S.L.” té per objecte que els xiquets i xiquetes desenvolupen la imaginació mitjaçant el dibuix amb una temàtica fantàstica. Més enllà de les habilitats de cadascun dels inscrits, el monitor vol mostrar les possibilitats narratives pròpies del llenguatge del còmic. Des dels fanzines autoeditats als àlbums de manga, passant pels entranyables ‘tebeos’ de Mortadelo o a les novel.les gràfiques, el dibuix (com la música), el còmic és un llenguatge universal.

“Monstres, S.L.”, amb motiu de l’exposició “Post Lux Tenebras” de l’artista Alejandro Ocaña a la Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló, vol centrar-se en els éssers fantàstics, destinats a ser protagonistes dels contes tradicionals i les rondalles orals, així com de les pel·lícules de gènere de terror o misteri. Però el taller, més específicament, vol tractar la exorcització que ha viscut el tema gràcies a la comèdia. Estem parlant de obres com “El jocencito Frankenstein”, “La Familia Adams” o “Monstruos, S.A.”, entre moltes altres. En este sentit, l’objectiu que el taller pretén assolir és que cadascun dels participants realitze dos dibuixos: un primer en que un personatge faça por, i un segon en que este mateix personatge vulga fer riure. D’esta manera, més enllà de la temàtica ‘monstruosa’, explorarem les potencialitats expressives del dibuix que, gràcies a uns simples traços, s’aconsegueixen objectius molt diferents.

Joan Montañés, conegut artísticament com “Xipell”, és humorista gràfic i il·lustrador. Llicenciat en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona, Màster en Comunicació per la Universitat de València i periodista en diferents mitjans de la ciutat de Castelló, on ha dibuixat la tira còmica de l’edició de Castelló del diari Levante-EMV i El Mundo-Castelló al dia. A més, ha publicat llibres recopilatoris dels seus treballs gràfics: Draps de clau (Babel, 1994), Costa d’Aznar (Ajuntament de Castelló, 1997), Gaudeamus UJItur (UJI, 2007), així com els il·lustracions d’El viatge al país de Tombatossals (Onada Edicions, 2012), el còmic Norma a l’atac (AVL, 2012) i L’últim mico (Onada Edicions, 2013). També és l’autor d’Elemental, estimada Norma (Brosquil, 2002), de la crònica de política valenciana Els dies del trencadís (El Full, 2014) i de la novel·la La pesta de la flor del taronger (El corbatí vermell, 2017), entre d’altres.