50 aniversari: Hospital General Universitari de Castelló

Sala San Miguel de la Fundació Caixa Castelló

Del 27 d’octubre al 6 de gener de 2018

Obert, de dilluns a dissabte, de 17:30 a 20:30 hores

 

L’Hospital General Universitari de Castelló, juntament amb la Fundació Caixa Castelló, mostren en la Sala San Miguel una exposició en la qual es fa un recorregut per la sanitat castellonenca dels últims 50 anys, en commemoració de l’aniversari que el centre sanitari celebra en 2017.

La mostra, que estarà oberta fins al 6 de gener del pròxim any, permet conèixer des dels primers instrumentals que es van utilitzar en els quiròfans de la Residència Nuestra Señora del Sagrado Corazón fins a la moderna tecnologia 3D de l’hospital universitari.

50 anys d’història

La majoria dels castellonencs ha trobat en aquest hospital el seu primer bressol, mantenint en aquestes instal·lacions el seu historial clínic i rebent uns serveis de qualitat per part dels seus professionals. Al llarg dels últims 50 anys no s’ha deixat de prestar assistència ni un sol dia, ni una sola nit, sempre des de la vocació universal d’un hospital públic.

En aquest centre es va formar la primera infermera de la província, el primer metge intern resident, la primera matrona, en ell es va col·locar el primer marcapassos, així com la primera pròtesi de maluc, implantant-se tècniques que en el seu moment van ser veritablement revolucionàries.

L’exposició pretén que, precisament des de la visualització de les arrels i de l’evolució d’aquest centre, s’albire un futur apassionant per a l’Hospital General Universitari de Castelló, centre sanitari de referència per a tota la província de Castelló.

En l’actualitat, compta amb prop de 2.000 professionals que atenen cada any 120.000 consultes externes, 100.000 urgències i 20.000 ingressos, que passen pels seus més de 550 llits, 19 llocs d’urgències, 15 quiròfans i 50 consultes externes, a més de dues importants unitats de vigilància intensiva.

Disposa de pràcticament totes les especialitats mèdic-quirúrgiques de la sanitat pública, i un ferm compromís de continuar millorant les seues prestacions i instal·lacions. De fet, quanta amb infraestructures úniques en la província, com un Hospital de Dia d’adults i pediàtric, a més de l’única càmera hiperbàrica operativa les 24 hores de gran part de la costa mediterrània i un heliport sanitari.

Aquests equipaments ho converteixen, no solament en el principal centre sanitari de la província de Castelló, sinó en un dels millors centres de la xarxa pública de la sanitat valenciana.

 

  • Dijous, dia 2 de novembre: El puzle de la Asistencia Hospitalaria: visión del neurocirujano”. Conferència a càrrec de José Manuel González Darder, Jefe del Servei de Neurocirurgia de l’Hospital Clínic Universitari de València.
  • Dijous, día 9 de novembre: “Mujer y Salud” Conferència a carrec d’Anna Lluch Hernández, Jefa del Servei d’Oncologia de l’Hospital Clínic Universitari de València; actuació musical a càrrec d’Eva María Zarzoso i testimonis personals sobre el rol de la dona treballadora: Elvira Monferrer, Infermera; Isabel Barreda, Matrona; Eva Zarzoso, Tècnica en Cures Auxiliars d’Infermeria; Amparo Casanova, Tècnic Jurídic i Anna Lluch, Metgesa.
  • Dijous, dia 16 de novembre: La evolución de la profesión de Enfermería” . Conferència a càrrec d’Amparo Bernat Adell, doctora i professora de la Facultat de Ciències de la Salut-UJI i de l’Escola Universitària d’Infermería.
  • Dijous, dia 23 de novembre“La puesta en marcha y posterior evolución de la Residencia Sanitaria”. Conferència a càrrec de Joaquín Amela, Jefe de Secció d’Hematologia jubilat i Vicente Ripollés, Jefe de Servei de Digestiu jubilat.
  • Dijous, dia 30 de novembre: “Donación y Trasplante” Conferència a càrrec de Rafael Zaragoza, Coordinador Autonòmico de Trasplants i Javier Guasch, Coordinador Sectorial de Trasplants.
  • Dijous, dia 14 de desembre: “La experiencia de un paciente hospitalario de larga estancia”. Conferència a càrrec de Daniel Gozalbo Bellés, catedràtic de matemàtiques jubilat i exalcalde de Castelló.
  • Dijous, dia 21 de desembre: “La importancia de las Asociaciones de Pacientes en el mundo sanitario”. Jornada a càrrec d’Alcer Castalia, Associació d’ Esclerosis Múltiple de Castelló i Associació de Diabetis de Castelló.
  • Dijous, dia 28 de desembre: “Cooperación sanitaria”. Inmaculada Puig, Miguel Medina i Manuel Fillol.