SuberLap: Projecte finançat per Bankia i Fundació Caixa CAstelló

 

El passat desembre de 2020 es va signar el conveni entre la Societat d’Amics de la Serra Espadà, la Fundació Caixa Castelló i Bankia per a posar en marxa el laboratori de suro “SuberLab”, una proposta que es va presentar a la Convocatòria de Medi Ambient i Desenvolupament Sostenible 2020 i que va ser dotada amb un suport econòmic de 20.000 €.

El laboratori de suro “SuberLab” és una iniciativa de la SASE per a recuperar la importancia d’un dels recursos locals més estratègics que històricament ens ha proporcionat la Serra d’Espadà: el suber -més comunament conegut com a suro-, per a la qual cosa es posarà en marxa un espai permanent on experimentar amb aquest material i crear nous objectes i utensilis.

El suro, que va ser clau per a l’economia local en el segle passat, ha vist reduïda la seua importància en els nostres dies a causa d’una sèrie de circumstàncies, això afegit a l’abandó del medi rural que patim des de ja fa unes dècades, ha posat en gran perill la conservació dels boscos de surera, un dels ecosistemes amb major biodiversitat del nostre territori, a més a més de simplificar i precaritzar els mitjans de vida als pobles de la serra.

Fruit d’aquesta anàlisi, la SASE i els seus aliats en el territori, pretenen dur a terme una sèrie d’accions amb el propòsit de posar en marxa una emprenedora cooperativa al voltant de l’ús i aprofitament del suro, de tal manera que s’integren totes les fases del cicle productiu d’aquest recurs natural renovable: des de la seua extracció semiartesanal, passant per la seua transformació en xicotets tallers, fins a la seua comercialització en els mercats locals i de proximitat.

Amb el laboratori de suro “SuberLab”, la SASE pretén donar un nou impuls a aquelles activitats econòmiques que tradicionalment han afavorit la gestió sostenible del territori, de tal forma que aquesta experiència pilot puga, en un futur, convertir-se en un referent a l’hora de treure profit d’altres recursos locals com l’espart, la canya, la fusta de lledoner, etc.

La primera fase d’aquesta iniciativa consisteix en la posada en marxa d’un blog que aconseguisca atraure l’atenció de totes aquelles persones interessades en el suro que habiten en la Serra d’Espadà i els voltants. Una vegada consolidat aquest grup d’interès, s’organitzaran una sèrie de tallers on diferents mestres en el maneig del suro compartiran els seus coneixements i habilitats amb un grup d’aprenents, per a la qual cosa serà necessari condicionar un espai de treball i dotar-lo dels materials, eines i equips necessaris. Una vegada capacitats, part dels aprenents tindran l’oportunitat de participar en una residencia artística d’una setmana de duració en l’alberg La Surera (Almedíjar), on podran donar curs a la seua creativitat, a través del disseny i la creació conjunta d’artesanies i objectes d’ús quotidià. Finalment, aprofitant les dinàmiques generades en aquest espai de convivència i creativitat, es facilitarà la constitució d’una cooperativa amb aquelles persones més motivades i disposades a apostar per aquest material i per aquest territori.

Blog del projecte: www.suberlab.org