Pilar Beltrán: “Entramats”

Sala San Miguel de la Fundació Caixa Castelló

Del 28 d’abril al 29 de setembre

Obert de dilluns a dissabte, de 17:30 a 20:30 hores. Tancat diumenges i festius

 

 

L’artista Pilar Beltrán (Castelló, 1969), articula l’exposició “Entramats” a partir del concepte de teixit, entès aquest no solament en relació al tèxtil i històricament associat a la labor femenina, sinó també com a estructura social, política i afectiva. En la mostra s’arrepleguen diverses obres recents en diàleg amb treballs anteriors que, partint d’històries individuals i concretes, qüestionen problemàtiques globals com les condicions laborals, la crisi de refugiats o l’emigració.

Tenint en compte la distribució en capelles de l’espai de San Miguel, que proporciona una visió aïllada, es presenten successives peces (fotografies, instal·lacions) que van prenent sentit a mesura que avancem en el recorregut. Moltes de les obres tenen protagonistes femenines, i és a través de la seua mirada i la seua veu com es va teixint una reflexió en la qual els mateixos gestos de tramar, urdir, cosir, brodar o embastar, es refereixen a la complexa xarxa de relacions que ens emboliquen. En aqueix sentit, la mostra ací present pretén impulsar-nos sobretot a seguir tirant del fil i cercar entre els caps per lligar d’unes històries que podrien ser la pròpia.

El treball de l’artista castellonenca Pilar Beltrán està directament condicionat per la relació entre el seu lloc d’origen i el seu lloc de residència. Gran part d’aquest temps Beltrán ha viscut en l’estranger i el fet d’estar lluny de “els seus” ha inspirat treballs que parlen del sentiment de pertinença (a un lloc, a un nucli familiar…) que accentuat per la distància, es converteix en constant reivindicació de la pròpia identitat.

Exposició organitzada amb motiu del Festival de Fotografia en Primavera, Imaginaria 2018, amb la col·laboració de la Diputació de Castelló.