Cicle “Condició Literal”

Manuel Rivas: “Contra todo esto”

Sala d’Actes de l’Edifici Hucha. Entrada lliure fins completar l’aforament.

Dijous, 26 d’abril, 19:30 hores

 

L’escriptor Manuel Rivas, convidat per la Fundació Caixa Castelló el pròxim dijous, 26 d’abril, està considerat la veu més excel·lent de la literatura gallega contemporània i s’ha convertit també en una rara excepció dins del panorama de la literatura mundial. Pel seu maneig del llenguatge, la seva autenticitat, la tendresa de les seves històries, la profunda ressonància poètica de la seva paraula, els seus llibres han anat guanyant adeptes no només en el continent europeu, sinó en l’americà. La seva obra literària està escrita originalment en gallec. Per tot això, Manuel Rivas ha revolucionat la literatura gallega.

Manuel Rivas destaca com a escriptor i poeta. Però també és periodista, ja que des de molt jove, amb 15 anys, va començar escrivint per al periòdic El Ideal Gallego. Així, va fusionar dues vocacions, la de periodista i la d’escriptor. D’aquesta forma van sorgir obres seves de la talla de El periodismo es un cuento (1997) o A cuerpo abierto (2008). Va començar el seu camí en la literatura escrivint poemes, els quals estan recollits en poemaris i antologies poètiques com El pueblo de la noche (1997), entre d’altres títols. També va tractar amb el gènere del conte, però és més conegut per les seves novel·les, algunes de les quals van ser portades al cinema, sent aquest el cas de El lápiz del carpintero (1998). El mateix va succeir amb Todo es silencio (2010), que no solament es va traslladar a la gran pantalla, sinó que va quedar com a novel·la finalista en els Premios Hammett.

Dins de les novel·les podem trobar obres de caràcter més històric, com Las voces bajas (2012), d’un curtmetratge no només històric, sinó també biogràfic, o El último día Terranova (2015).

Ha estat reconegut, a més, amb diversos premis i guardons com el Premi de la Crítica espanyola per Un millón de vacas (1990), el Premi de la Crítica en gallec per En salvaje compañía (1994), el Premi Nacional de Narrativa per ¿Qué me quieres, amor? (1996) o el Premi Nacional de la Crítica en Gallego per Los libros arden mal (2006).

“La literatura com a forma d’intervenció al món” és una frase que pot definir de forma bastant encertada el que Manuel Rivas pot pretendre amb Contra todo eso. Aquest és el motiu del col·loqui davant el públic castellonenc del dia 26 d’abril en el qual l’autor reflexionarà sobre com s’ha d’intervenir en el que denomina Tot Això, és a dir, tot allò que encara que estigui acceptat i normalitzat és erroni i necessita ser canviat. Per a això plantejarà com posar sobre la taula tot el que per a millorar una societat ha de ser canviat, exposant-ho de tal forma que pugui veure’s l’error i, així, pugui esmenar-se.