Cicle “Els imprescindibles de San Miguel”

Orquestra Barroca del Conservatori Superior de Castelló: El viaje europeo de los virtuosos italianos.

Dilluns, 6 de novembre de 2017. 19:30 hores. Sala San Miguel.

 

La Fundació Caixa Castelló, de la mà de l’Orquestra Barroca del Conservatori Superior de Castelló, proposa un viatge musical que comença en la república italiana de Lucca en 1663, amb el naixement de Giovanni Lorenzo Gregori. Els concerts estaven escrits en un estil nou en el qual un xicotet grup de solistes (concertino), format per dos violins i un violoncello, s’oposava a la gran massa sonora d’una orquestra (ripieno). Aquesta tècnica compositiva, que imitava en certa manera els contrastos de la tècnica pictòrica del clarobscur, es va estendre a la resta d’Europa gràcies als viatges dels virtuosos italians.

Francesco Geminiani, també de Lucca, va ser un d’aqueixos virtuosos que van contribuir a difondre el nou estil musical creat per Gregori. Nascut uns vint anys després que aquest, i fill d’un altre dels violinistes de la capella palatina, és molt possible que visquera l’estrena dels nous ‘concerti grossi’. Geminiani es va formar com a violinista en aqueix entorn i va arribar a ser membre estable de la mateixa capella palatina de Lucca. La seua vàlua li va ajudar a viatjar a Roma per a estudiar sota la tutela del conegut violinista Arcangelo *Corelli i prompte va prendre la decisió de viatjar cap a l’oest per a forjar-se un futur com a virtuós a Europa. Va viatjar per Londres, París i Dublín, i va compondre en aquests llocs el seu propi repertori. Com no podia ser d’una altra manera, va compondre i va interpretar diverses col·leccions de ‘*concerti grossi’ a l’estil italià, difonent aquest repertori per l’oest europeu. *Geminiani va aportar una innovació, va ampliar el grup de solistes a quatre, afegint una viola.

Per a concloure, el veronés Evaristo Felice Dall’Abaco, contemporani dels nostres compositors, va anar un virtuós del violí i del violoncello. Nascut en el si d’una família acomodada, va tenir oportunitat de formar-se i tenir una carrera lliure, sense necessitat de servir en una orquestra de cort. Va viure durant anys a Mòdena, ciutat sota la influència musical francesa, per la qual cosa va poder fusionar els estils italià i francès en les seues composicions. Com era costum entre els compositors italians de l’època, Dall’Abaco també va compondre diverses col·leccions de ‘concerti grossi’. La seua prolífica carrera com a virtuós li va portar a difondre la seua música per Àustria, els Països Baixos i França.

Aforament limitat

L’assistència al concert es realitzarà amb reserva gratuïta prèvia d’entrada

  • Correu electrònic: programacion@fundacioncajacastellon.es
  • Telèfon 964 232 551
  • Segona planta de la Casa Abadia de la Fundació Caixa Castelló (Pl. de l’Herba, s/nº de Castelló).