Cicle “Els imprescindibles de San Miguel” en col·laboració amb la Diputació de Castelló

Orquestra Barroca del Conservatori Superior de Castelló: Un estiu a Hongria, les simfonies de Joseph Haydn per a la cort d’Esterházy

Sala San Miguel de la Fundació Caixa Castelló.

Dimecres, 28 de març, 17:00 i 20:00 hores

 

Joseph Haydn (Rohrau, prop de Viena, Austria, 31 de març de 1732 – Viena, 31 de maig de 1809) és un dels compositors més representatius del Classicisme vienés conegut familiarment com “el pare de la simfonia” gràcies a les seues importants contribucions al gènere. A l’època de la seua mort era un dels compositors més cèlebres de tota Europa.

Entre 1761 i 1790 va treballar en la cort dels Esterházy, la família més rica i influent de la noblesa hongaresa i, durant molts anys, important mecenes de la cultura i les arts. De fet, durant els anys al servei dels Esterházy, Haydn va compondre una important col·lecció de simfonies, que solien ser interpretades per l’orquestra de la cort en els salons de palau. Com a membre del servei de la família Esterházy, Haydn vestia lliurea i seguia a la família quan es traslladaven als seus palaus, el més important d’ells era l’ancestral Castell Esterházy en Eisenstadt i després l’Eszterháza, un gran palau construït en la dècada de 1760 a Hongria.

Els Esterházy eren amants i coneixedors de la música i van donar a Haydn tot el suport que necessitava per a la seua labor, fins i tot la seua pròpia xicoteta orquestra. Va començar a treballar per al príncep Pál Antal Esterházy en 1762 i, mort aquest en 1763, va servir al seu germà Nicolás Esterházy, cridat el magnífic, durant quasi trenta anys. En el seu nou càrrec Haydn va tenir una gran responsabilitat que consistia a compondre música per a cada ocasió, dirigir l’orquestra, interpretar música de cambra amb membres de l’orquestra i també de la família, així com organitzar el muntatge d’òperes (presentava totes les setmanes dues òperes i dos concerts, a més de les obres especials per als visitants destacats i concerts de música de cambra diaris en els quals el propi príncep tocava un inusual instrument de cordes conegut com baritón, per al qual Haydn va escriure nombrosos trios). Malgrat l’intens treball Haydn es va considerar un home afortunat.

Van transcórrer quasi 30 anys en els quals Haydn va treballar en aquest càrrec i en els quals va compondre una infinitat d’obres. Al llarg d’aquest temps, el seu estil va ser desenvolupant-se i la seua popularitat va ser creixent. Amb el temps va arribar a compondre tantes obres per a la seua publicació com per als Esterházy. Obres tan importants com les seues Simfonies de París (1785-1786) o Les set últimes paraules de Crist en la creu (1786) van ser compostes en aquells anys.

L’Orquestra Barroca del Conservatori Superior de Castelló, dirigida per Ángel Sampedro, interpretarà en aquest concert dos d’aquelles imponents simfonies, transportant al públic als luxosos salons del Palau Esterházy.