Dia de l’Arbre al Barranc dels Horts

 

Els arbres, i els boscos que conformen, reporten importants beneficis al ser humà dels què a vegades no som conscients. Reduïxen la contaminació de l’aire que respirem, conserven la biodiversitat, creen sòls fèrtils, faciliten la recarrega d’aigua en els aqüífers, ens proveïxen de diferents recursos renovables (fruits, fusta, aliments, compostos medicinals,…), generen espais d’oci i gaudi, a més d’un llarg etcètera.

No obstant això, este patrimoni natural i cultural, essencial per a la vida en el planeta, ha patit moltes pèrdues al llarg de la història, algunes irreparables.

Per a recordar-nos la seua transcendència i el nostre deure de contribuir a preservar i millorar els nostres boscos, se celebra cada any el Dia de l’Arbre, el 31 de gener a la Comunitat Valenciana. Amb este motiu, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, ofereix plançons de diferents espècies forestals per a realitzar reforestacions, eixe mateix dia i al llarg del mes de febrer. Així, s’han donat a la Fundació Caixa Castelló plançons d’aurons (Acer monspessulanum) per a realitzar una plantació, en el seu bosc centenari del Barranc dels Horts, que enguany, a causa de les circumstàncies sanitàries, ha sigut simbòlica i sense participació ciutadana.

Estos aurons, i els seus futurs descendents, contribuiran sens dubte a enriquir el mosaic vegetal d’este bosc monumental i esperem que estes accions animen a molts col·lectius, entitats, empreses i ciutadans a col·laborar amb esta importantíssima tasca de conservació.