Presentació de publicacions

 

Chema Alvargonzález. Entre puntos de luz: trazando una constelación Castelló-Berlín

 

Dimecres, 12 de juliol, 19.30 hores. Entrada lliure fins a completar aforament

Goethe-Institut Madrid (Carrer de Zurbarán, 21. 28010 Madrid)

 

 

Durant els mesos d’estiu la fotografia té el protagonisme a Madrid amb el festival PHotoEspaña. Goethe-Institut se suma a aquesta celebració presentant en col·laboració amb la Fundació Caixa Castelló i la Memoria Artística de Chema Alvargonzalez, dues publicacions sobre l’artista Chema Alvargonzález amb la finalitat d’acostar-se a la seua obra: “Chema Alvargonzalez, Entre puntos de luz: trazando una constelación” i Constel·lació Castelló-Berlín”. Aquestes publicacions es van realitzar amb motiu de les exposicions homònimes celebrades a Castelló i Berlín en 2022, amb les quals queda evident el vincle de l’artista amb la ciutat de Berlín, entre altres, a través de la residència per a artistes GlogauAIR, que va crear en 2006.

Aquest col·loqui de presentació comptarà amb la participació de Columna Alvargonzalez, germana de l’artista, a més de directora de la Memòria Artística i GlogauAIR Berlín, que mantindrà un col·loqui amb Alfredo Llopico, tècnic de cultura de la Fundació Caixa Castelló.

Chema Alvargonzalez va ser un artista que va viure i va treballar entre dues ciutats, Barcelona i Berlín. Va realitzar estudis multimèdia en l’Escola Massana de Barcelona entre 1985 i 1988 i en 1993 es va graduar en Belles Arts en la reconeguda Hochschule der Künste de Berlín sota la direcció de Rebecca Horn.

De marcat caràcter conceptual, la seua obra abasta diverses disciplines destacant la fotografia, les instal·lacions i l’escultura. Els espais urbans i el paper de l’home en la societat actual van constituir les preocupacions fonamentals de Chema com a artista.

Partint de l’experimentació amb la llum (natural o artificial) Chema va realitzar intervencions tant en interiors com en exteriors. Destaquen de la seua carrera artística les seues instal·lacions en edificis amb neons, so i paraules corpòries. Chema va realitzar instal·lacions en les façanes d’edificis tan emblemàtics com l’Ambaixada Espanyola a Berlín (1992), l’Aeroport de Munic (2000) i l’Ambaixada Suïssa a Berlín, situada a pocs metres del parlament alemany (2001). També destaquen les caixes de llum amb imatges preses i modificades per ell i les maletes. El treball de Chema va ser exposat regularment en les galeries Carles Taché (Barcelona), Cànem Galeria (Castelló), Oliva Arauna (Madrid), Artinprogress (Berlín), entre altres i després de la seua defunció la Memòria Artística de Chema Alvargonzález s’ocupa de gestionar, difondre i conservar el seu llegat artístic.

Com a part del seu llegat, en el 2006 Alvargonzalez va fundar GlogauAIR a Berlín: una residència artística dedicada a l’intercanvi d’idees i a la creació. A través de les Beques Hàbitat Artístic nombrosos artistes de Castelló han pogut desenvolupar un projecte artístic en aquesta residència berlinesa. Des de Castelló s’ha establit aquest punt de connexió clau entre el panorama artístic nacional i internacional.