XXXI Mostra de Teatre. Reclam 2023

 

La paraula amagada

Un projecte específic de dansa de Toni Aparisi, amb les ballarines Carmen Comes, Alba Galdón, Irene Úbeda i Eugenia Morera per a la Sala Sant Miquel de Castelló

 

Dijous, 9 de novembre, 19.30 hores. Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló (Enmig, 17)

Entrada lliure amb invitació prèvia gratuïta prement aquí.

 

La paraula amagada és un fet artístic al voltant de la necessitat de l’ésser humà de comunicar-se. També d’expressar i transmetre.

Les ideees i els sentiments sempre han utilitzat el llenguatge com a vehicle primigeni per a viatjar des de l’emissor fins al receptor. Però, què succeeix quan se’ns priva d’aquesta possibilitat? En aquestes circumstàncies l’art sempre ha sigut una alternativa més que vàlida, que ofereix en les seues diferents manifestacions recursos i opcions per a continuar transmetent…

La paraula amagada genera una simbiosi entre el llenguatge plàstic i el llenguatge coreogràfic a partir de l’escriptura del cos. Així, es dibuixen en l’espai de la Sala Sant Miquel de Castelló, amb motiu de l’exposició Llibertat, llibertat, les imatges i idees que van ajudar a construir la societat en la qual hui vivim, mitjançant el llenguatge de la dansa…

Duració: 45 minuts.

La paraula amagada és un projecte de Toni Aparisi. Aparisi va cursar estudis d’art dramàtic a l’Escola Superior d’Art Dramàtic i Dansa de València (E.S.A.D) i de dansa a les escoles valencianes d’Amparo Bayarri, Amparo Benimeli i en el Centre Europeu de Dansa, completant després la seua formació amb el treball al costat de coreògrafs de la talla de Gerard Collins, Olga Poliakof, Francesc Bravo, Gracel Meneu, Vicente Sáez, Carolyn Carson, Santiago Sempere o Rosángeles Valls.

Entre els seus nombrosos reconeixements, ha rebut el Premi Max al millor ballarí 2007, el Premi Abril al millor ballarí 2006 i 2007, set nominacions als premis MAX de les arts escèniques i cinc als «Premis dels Arts Escèniques Valencianes de la Generalitat Valenciana, Primer Premi en l’IV Certamen Coreogràfic de Madrid amb la peça «Trapping que és gerundi», així com Beca al millor ballarí per a la «Merce Cunningham School».

 

Irene Úbeda Belmonte

Graduada en dansa clàssica pel Centre Professional de Dansa de València. Va ser alumna becada, durant dos anys, en la Formació Intensiva de Dansa Contemporània d’Eva Bertomeu. També semifinalista del Concurs Nacional de Dansa de Castelló 2023. Té experiència com intèrpret en espectacles de dansa amb Eva Bertomeu, Christine Cloux, Toni Aparisi, Albert García Sauri, Lynnette Lim, Sebastián Rowinsky, entre d’altres.

 

Eugenia Morera Juanto.

Graduada en dansa espanyola i flamenc en el CPDV. Estudia dansa contemporània en l’11 FIC EBCD. Ha sigut intèrpret en espectacles de flamenc amb Paco Berbel, en teatre amb el Grup Assaig-UV dirigida per Pep Sanchis, i en espectacles de dansa contemporània amb Yoshua Cienfuegos, la Coixa Dansa, Toni Aparisi i FIC Eva Bertomeu.

 

Alba Galdón Garcia

Ballarina i creadora, graduada en Coreografia i Interpretació de Dansa Contemporània en el Conservatori Superior de Dansa de València. Va realitzar el programa de formació intensiva de dansa contemporània en EBCD (Eva Bertomeu Centro de Dansa) el curs 2015/2016. Co-creadora de Matteria, companyia de dansa transdisciplinar formada per 5 dones vinculades a la dansa, la performance, les arts visuals, les pràctiques somàtiques i l’escriptura. Actualment compagina la seua labor com a docent, ballarina i investigadora i creadora personal sobre la cerca de la relació entre moviment i veu en escena.

 

Carmen Comes

Graduada en la ESADV amb un any d’Erasmus en la Coventry University (UK) i amb un grau mitjà de dansa clàssica. Porta més de 8 anys de formació i treball actoral i de dansa ininterromputs. En 2019 rep un premi a millor actriu i millor talent jove en el certamen te de Teatres Paco Rabal d’Águilas. Els seus últims treballs són “La Dama i el Unicorn” i “El Llibre dels Bèsties” amb Capella de Ministres i Toni Aparisi, “El martell de Thor” de la companyia la Trinxera i “DSO” amb la companyia Nomusa.