Cicle «Els imprescindibles de Sant Miquel»

 

Carlos Tena: «Unheimlich», concert

Divendres, 29 d’abril, 19.30 hores. Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló (Enmig, 17. Castelló)

Entrada lliure fins a completar aforament reservant invitació en cultura@fundacioncajacastellon.es (indicant nom+telèfon)

 

Darrere d’un vel s’oculta tot allò que no podem evitar desconéixer. La línia que separa la claredat i el desconcert és prima.

Com dues cares d’una mateixa moneda, el terme alemany ‘Unheimlich’, ens mostra el costat infaust de les coses conegudes. Un costat ocult que irremeiablement acaba sent descobert i mostrat. Un rostre conegut, lligat intrínsecament a la seua projecció ombrívola; una vegada és vista, no pot ser obviada.

‘Unheimlich’ dirigeix la nostra mirada al vel de les coses i el que es troba després de si. Retirant-ho es mostra la dualitat de l’ésser. Ja no podem concebre el “u” sense el “altre”.

 

PROGRAMA

  • Next to beside besides (2002) – S. Steen-Andersen
  • Zig Bang (2004) – G. Aperghis
  • iv 12 (2014) – M. André
  • #1 (2022) – C. Tena
  • Llagrimosa (1991) – L. Andriessen
  • Numbers #1 «post-truth» (2017) – A. Bernal

 

CARLOS TENA

Carlos Tena González va nàixer a Castelló de la Plana en 1993. Va realitzar els seus estudis superiors sota la tutela de Juan E. Ferrandis en el Conservatori superior de música Salvador Seguí de la seua ciutat. Posteriorment va estudiar en la Hochschule für Musik de Basilea el ‘Màster of Arts in Musical Performance’ guiat per Marcus Weiss, en el qual va aconseguir la més alta qualificació possible. Al mateix temps, sentint-se atret per altres visions de la música i la interpretació, va poder treballar al costat de músics de gran renom com Ferenck Rados, Silvia Simionescu, Pierre Stephan, Claude Delangle, Marie-Bernadette Charrier, Rudolf Kelterborn, Georges Aperghis i Frederick Hemke.

Com a solista i després d’haver guanyat el concurs “Schlusskonzerte mit Orchestre” de la Hochschule de Basilea en 2018, va tocar al costat de la Chamber Academy Orchestra de Basilea. Aqueix mateix any també va obtindre l’esment d’honor en el BOG Competition (Basilea). En 2019 i 2017 va ser finalista en el prestigiós concurse Joventuts Musicals d’Espanya. Durant el 2019 ha rebut diversos guardons com el segon premi en el XXVI Concurs Nacional d’Interpretació ‘Vila de Coix’ (Espanya), tercer premi en la categoria “IX-Saxophone” del North International Music Competition i el Gold Award en el Brilliant Talent Discovery International Music Competition. Al seu torn, ha col·laborat amb la Juventus Musica Orchestra (Basilea), XASAX i Zone Experimental (Basilea).

La seua labor interpretativa li ha portat a participar en molts festivals internacionals. Ha pogut tocar en grans esdeveniments com Xile SaxFest, Trobada internacional universitari del saxofon (Ciutat de Mèxic, Mèxic), II Eursax (Porte, Portugal), Zurich SaxFest (Suïssa), Festival de música contemporània de Darmstadt (Alemanya), congrés mundial del saxofon a Zagreb (Croàcia), KlangBasel (Basel, Suïssa) i Saxopen’15 (Estrasburg, França). També ha realitzat recitals fora del panorama nacional en països com el Perú, Itàlia i Estònia.

En la seua faceta com a pedagog, també ha impartit classes magistrals en la UNAM (Mèxic), el Conservatori Superior de música de Badajoz i el Conservatori Nacional de música de Lima. Al mateix temps és professor de saxofon en el curs d’alt rendiment KlexosLab.

Respecte a la seua activitat en la música de cambra, és membre fundador del ensemble que impulsa la música de nova creació, Klexos. Al mateix temps també forma part de Essenz Duo al costat de la pianista Mª Dolores Revilla.

Ha sigut becat per Foundation Thorens, DOMS Stiftung, Haiku Stiftung, LYRA Stiftung, Culturarts València, Acció Cultural i Stipendienfonds der Dozierenden der Hochschule für Musik. Des de l’any 2020 és artista de la prestigiosa marca de saxofons Henri Selmer Paris.