Cicle “Art, Innovació i Tecnologia”

Nora Rodríguez: “Neuroeducació per a pares: com funciona el cervell del xiquets”

Sala d’Actes de l’Edificio Hucha, dimecres, 13 de desembre, 19:30 hores

Activitat organitzada en col·laboració amb la Diputación de Castellón

 

La recent explosió de coneixement sobre el cervell convida a examinar com són educats els xiquets tant en la família com en els col·legis. En l’actualitat és absolutament inútil i incompatible educar sense fer-ho d’una manera relacionada amb el cervell. Pares i professors poden convertir-se en excel·lents dissenyadors d’aprenentatge amb només ajustar-se als avanços de les neurociències.

Els estudis per neuroimatge permeten il·luminar millor les neurones. Açò ha possibilitat comprendre en els últims anys amb major precisió com funciona la nostra ment i entendre el cervell d’una manera més integral. Tot açò ha servit, entre d’altres coses, per a trencar amb molts dogmes, com la convicció que les neurones deixen de ser plàstiques en la vida adulta. En els últims trenta anys la manera d’entendre les cures i l’educació dels xiquets ha donat un gir radical, accelerant recerques sobre la influència de l’ambient físic i els estímuls als quals són exposats xiquets i adolescents. També s’entenen les bases cognitives prou com per a aprofundir una mica més i explorar tant el costat executiu dels xiquets com el seu costat emocional i creatiu.

Nora Rodríguez explora com educar als xiquets perquè siguen per sobre de tot feliços amb l’objectiu d’ajudar als nostres fills a tenir relacions més sanes. Per a açò dóna les eines necessàries perquè pares i educadors es convertisquen en guies i suports, perquè tots siguem més que guardians dels nostres fills. Unes eines per a buidar-los el camí, que ells faran per la seua pròpia motivació; el camí que recorreran naturalment, el de ser genuïnament ells mateixos.

Nora Rodríguez és educadora, assagista i conferenciant internacional. Pionera en l’estudi de la violència escolar a Espanya i incansable defensora dels Drets de la Infància és impulsora, creadora i mentora per al títol d’Especialista en Convivència Escolar de l’Escola Internacional de Justícia Juvenil, dependent de l’Observatori Internacional de Justícia Juvenil amb seu a Brussel·les (2009).

Inspira i dirigeix el Primer Congrés Internacional d’Educació del Cervell Social en l’Aula. Fundadora i directora de Happy Schools Institute, neurociències i educació per a la Pau, un ambiciós projecte amb el qual portar espais de felicitat responsable a les aules en molts països. El seu TEDx “Desperta el cervell social d’un xiquet i despertaràs els seus talents”, l’ha convertit en un referent mundial sobre la importància de la felicitat en la infància.