Juan Manuel Bonet: “Infinits matisos del col·leccionisme i de l’art contemporani”

Dijous, 20 de febrer, 19.30 hores. Sala San Miguel (Enmig, 17. Castelló). Entrada lliure fins a completar aforament

Juan Manuel Bonet, va néixer a París, on el seu pare, l’historiador de l’art Antonio Bonet Correa, era professor de la Sorbona. És escriptor i crític d’art i literatura i ha estat comissari de nombroses exposicions.

Ja d’adolescent escrivia poemes en francès, i als 15 anys escrivia en el periòdic en què el seu pare dirigia les pàgines d’art en ‘El Correu d’Andalusia’. Va fer entrevistes als pintors de la galeria que va obrir Juana d’Aizpuru a Sevilla fins que va començar la seva carrera com a pintor amb Quico Rivas en l’Equip Múltiple, que aviat va abandonar. A Madrid va dirigir la galeria Buades. Va exposar a la nova figuració: Carlos Alcolea, Guillermo Pérez Villalta, i als trenta anys va començar a publicar poesia.

Des de 1995 a 2000 va ser director de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). I amb posterioritat del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, de Madrid. Entre setembre de 2012 i gener de 2017 va ser director de l’Institut Cervantes de París. El 27 gener de 2017 va ser nomenat director de l’Institut Cervantes, càrrec que ha exercit fins al 19 de juliol de 2018.

Considerat com un dels experts en pintura contemporània més importants d’Espanya, és col·laborador dels periòdics ABC i El País. Presideix la Fundació-Arxiu Rafael Cansinos Assens. Està casat amb la historiadora polonesa Monika Poliwka. La seva obra més coneguda és el seu monumental ‘Diccionari de les Avantguardes a Espanya (1907-1936)’.

Quant a la seva poesia, oscil·la entre el tradicional i l’avantguardista, i s’ha vist en ella tant trets impressionistes com minimalistes. És autor, així mateix, del dietari ‘La ronda dels dies’ (1990).

Amb motiu de la presentació del catàleg de l’exposició “Monocroms. Infinits matisos en un únic color” en el qual Juan Manuel Bonet ha escrit un dels assajos de la publicació, es realitzarà una xerrada-col·loqui de Juan Manuel Bonet amb la participació de Javier Martín, comissari de la mostra.

La Col·lecció Ars Citerior de la Comunitat Valenciana està formada per pintura de petit i mitjà format d’artistes espanyols o que han desenvolupat el seu treball al nostre país. Són obres datades entre la segona meitat del segle XX i ara mateix. L’obra geomètrica i l’abstracció lírica són les tendències en què més ha aprofundit la col·lecció. Si parlem d’autors, entre els millor representats estan Albano, Marlon de Azambuja, Dis Berlin, Monika Buch, Francisco Farreras, Robert Ferrer i Martorell, Joan Hernández Pijuan, Guillermo Lledó, Gerardo Rueda, Eusebio Sempere, Salvador Victoria o José María Yturralde.