Cicle “En primera persona”

Javier Mariscal: “Actua, pensa, dissenya”

Sala d’Actes de l’Edificio Hucha, dijous, 14 de febrer, 19:30 hores

Entrada lliure fins a completar aforament

 

Javier Mariscal és un gran animal, una espècie en extinció, un homo sapiens naïf de mirada àvida i infinitament curiosa, ingènua; disbauxat, voraç, incorrecte, un geni en el seu univers. Sempre el punt en la i, buscant trencar els límits d’el que s’estableix amb el seu món fresc, espontani, de traços primitius, divertit, mordaç, poètic i enginyós

Nascut a València, en 1950, s’instal·la a Barcelona en 1971 per a realitzar estudis de Disseny Gràfic a l’Escola Elisava. Allí va entrar en contacte amb altres historietistes i il·lustradors del moment com Mique Beltrán, Daniel Torres o Sento. Junts munten “El rotllo emmascarat”, un col·lectiu especialitzat en el còmic “underground”. En la dècada dels 80, va fer els seus primers treballs com interiorista (destaca el seu disseny per al bar Dúplex de València) i dissenyador d’objectes, que molt aviat li valen reconeixement nacional i internacional. De els seus treballs més coneguts destaca la mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992, Cobi. Un dels seus últims treballs ha estat “Chico i Rita”, una pel·lícula d’animació, dirigida juntament amb Fernando Trueba. El film va ser nominat als Oscar i guardonat amb el premi Goya a la millor pel·lícula d’animació.

Si tota l’obra de Mariscal s’exposés en un sol llibre, sense cap lletra, podríem “llegir” la seva particular visió del món immersos com a espectadors privilegiats d’una pel·lícula animada, perquè cadascuna de les seves creacions adquireixen la màgia de convertir-se en personatges. Dansar amb el seu particular troupe de Garriris, Chico i Rita, Cobi, l’Albufera, Barcelona, El Senyor Món, al compàs d’una banda sonora colorista, vibrant, alegre, que irradia llum i calor i modela una veritat universal amb la qual tots, de l’una o l’altra manera, ens sentim identificats. Si Mariscal aconsegueix amb el seu cosmos d’objectes i dibuixos construir un món millor ja és feliç.

La veritable dimensió de l’obra de Mariscal és reconeguda a nivell mundial.