Ciclo “Condición Literal”

Dijous, 28 de setembre, 19:30 hores. Saló d’Actes de l’Edifici Guardiola (Calle d’Enmig, 82)

Javier Cercas: El monarca de las sombras

 

Javier Cercas (Ibahernando, 1962) és escriptor, traductor, periodista i llicenciat en Filologia Hispànica per la Universitat Autònoma de Barcelona. La seua primera obra publicada en 1987 —quan obté plaça com a lector d’espanyol en la Universitat d’Illinois— es denomina El móvil, per la qual rep un bon acolliment per part de la crítica. Ha publicat vuit novel·les més: El inquilinoEl vientre de la ballenaSoldados de SalaminaLa velocidad de la luzAnatomía de un instanteLas leyes de la fronteraEl impostor i El monarca de las sombras.

La seua obra consta també de dos assajos, La obra literaria de Gonzalo Suárez i El punto ciego, i de tres volums de caràcter miscel·lani: Una bona temporada, Una buena temporadaRelatos reales i La verdad de Agamenón. Els seus llibres han sigut traduïts a més de trenta idiomes i han rebut nombrosos premis nacionals i internacionals, tres d’ells al conjunt de la seua obra: el Premi Internazionale del Salone del Llibre vaig donar Torino i el Premi FriulAdria, «La storia in un romanzo», a Itàlia, i el Prix Ulysse a França.

Una de les seues obres més famoses va ser Soldados de Salamina (2001) va ser portada al cinema pel director David Trueba en 2003. Per l’obra Anatomía de un instante va ser guardonat amb el Premi Terenci Moix d’Assaig i el Premi Nacional de Narrativa en 2009.

El monarca de las sombras  és l’última novel·la de Javier Cercas, arranca de la cerca del rastre perdut d’un xic quasi anònim que va barallar per una causa injusta i va morir en el costat equivocat de la història. Es deia Manuel Mena i en 1936, en esclatar la guerra civil, es va incorporar a l’exèrcit de Franco; dos anys després va morir combatent en la batalla de l’Ebre, i durant dècades es va convertir en l’heroi oficial de la seua família. Era besoncle de Javier Cercas, qui sempre es va negar a indagar en la seua història, fins que es va sentir obligat a fer-ho.

El resultat d’aqueixa indagació és una novel·la absorbent, pletòrica d’acció, d’humor i d’emoció, que ens enfronta a alguns dels temes essencials de la narrativa de Cercas: la naturalesa radiant, polièdrica i misteriosa de l’heroisme, la tossuda pervivència dels morts i la dificultat si es fes càrrec del passat més incòmode.

Exploració alhora local i universal, personal i col·lectiva, novel·la antibelicista, El monarca de las sombras fa un volt de rosca inesperada i enlluernadora a la pregunta sobre l’herència de la guerra que Cercas va obrir anys arrere amb Soldados de Salamina.