Cicle “De Razones y Hombres”

Fernando Grande-Marlaska: “Ni pena ni miedo: Un juez, una vida y la lucha por ser quienes somos”

Sala de Recepcions del Palau de les Aules.

Dijous, 15 de febrer, 19:30 hores. Entrada amb invitació gratuïta a arreplegar a la Casa Abadia o al telèfon 964 232 551.

 

Fernando Grande-Marlaska va nàixer a Bilbao, ha passat per pràcticament tots i cadascun dels estaments judicials, fins a acabar en la posició que avui ocupa com a membre del Consell General del poder judicial i president de la Sala penal de l’Audiència Nacional. Va ingressar en 1987 en la carrera i va passar pels jutjats de Santonya, Bilbao i Madrid, fins que en 2006 es va incorporar com a magistrat a l’Audiència Nacional. Va ser un dels objectius del comando Biscaia de la banda terrorista ETA.

Ni pena ni miedo no és únicament la biografia d’un ciutadà, sinó la plasmació d’un projecte vital, d’una lluita i d’un èxit comú que toca reivindicar i defensar amb vehemència. Ni pena ni miedo és tota una declaració de principis i d’intencions. Prové del geoglíf que el poeta xilè Raúl Zurita va instal·lar en el sòl del desert d’Atacama. Parla del passat i de l’avenir. És un lema de resistència que significa que la por a les conseqüències dels nostres actes no ha de paralitzar les nostres decisions futures, que cal ser conseqüent amb el que creiem i defensem. I és el lema que Fernando Grande-Marlaska porta tatuat a la canella, senyal de compromís amb una idea: que les seues pròpies vivències es corresponguen amb aquesta filosofia de la vida. Unes paraules que li acompanyen tant a nivell personal com professional.

Grande-Marlaska incideix en l’ideari d’una persona que en aquests moments de sotsobre alça la veu en defensa d’una revolució ètica que pose fi a la corrupció o a la violència de gènere, al costat de reflexions de la seua vida personal com l’homosexualitat, l’educació, l’assetjament escolar o el seu profund amor pels animals, entre altres causes que defensa apassionadament.