Cicle “Els imprescindibles de Sant Miquel”

David Moliner: “Tempus liquidum”, concert-performance

Dissabte, 26 de febrer, 19.30 hores. Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló (d’Enmig, 17. Castelló)

Entrada lliure fins a completar aforament reservant invitació en cultura@fundacioncajacastellon.es (indicant nomene+telèfon)

 

Quan l’ésser humà té possibilitats reals de ser independent, la societat ja no és aquella suma d’individualitats, sinó el conjunt d’aquestes. Sygmund Bauman.

 

40 anys després del modernisme que preludiava Sygmund Bauman, ens submergim en el metamodernisme actual del segle XXI i si ens endinsem en el nostre frenesí voraç temporal, ens apesadumbrem de la nostra pressa per un temps encara més veloç si cap, segurs que apareixeran constantment noves oportunitats que devaluaran les existents…

Aquest íntim viatge en forma de concert-improvisació, amb una mirada retrospectiva que ens condueix des del model modernista al metamoderniste, ens convida a pensar en la devaluació paradigmàtica dels conceptes de solidesa constructiu-orgànica, obrint els nostres pragmàtics ulls sonors a les ramificacions líquides de la nostra realitat mental, convertint-nos així en mirades esotèriques de nostra subconscient realitat.

Un viatge ancestral a través de la marimba i del vibràfon, (potser l’instrument més líquid de la família temperada de la percussió), inhalant-nos en els líquids universos de Johann Sebastian Bach, Josep Soler, Karlheinz Stochkausen, José Manuel López López, Claude Debussy i David Moliner.

 

Duració del concert: 65 minuts aproximadament

A) Johann Sebastian Bach. Sonata II in A minor for sol cello BWV 1028, (transcript.
marimba David Moliner)

B) CONCERT / IMPROVISACIÓ VIBRÀFON/MARIMBA

  • I com el cant del Rossinyol, Josep Soler (Improvisació)
  • Vibra Elufa, Karlheinz Stockhausen (Improvisació)
  • Càlcul Secret, José Manuel López López (Improvisació)
  • Només I, David Moliner (Improvisació)
  • Arabesque II, Claude Debussy, (arr. Vibràfon)

David Moliner (Castelló, 1991) és compositor i solista de percussió. Va estudiar amb Pascal Dusapin i Jörg Widmann en la Haute École de Musique de Genève, Universität der Künste Berlin i Akademie Barenboim Said Berlí.

La seua estètica compositiva ha sigut ràpidament considerada pionera de nous gèneres de noves formes; la seua música va deixar als psicòpates del cos amb l’instrument per al qual està escrita amb tots els paràmetres musicals completament subordinats a aquesta concepció artística.

Ha escrit música orquestral, música de cambra, solista, música de cambra per a teatre i mascarades, amb un desig d’obertura cap a diferents formes d’expressió musical. Les seues obres es publiquen a través d’Universal Edition Vienna.

La seua música ha sigut interpretada per solistes de: Klangforum Wien, Ensemble Intercontemporain, Ensemble Recherche, Plural Ensemble i en escenaris com Darmstädter Ferienkurse, Festival Ensems, o en gira per Portugal, Xile, Mèxic, Suïssa, França, Alemanya, els EUA, la Xina i Espanya. La Pierre Boulez Saal va realitzar una vetlada de retrats de les seues obres de música de cambra titulada Corporal Pathos per músics de West-Divan Orchestra i Barenboim Said Akademie. El Plural Ensemble va fer un monogràfic d’algunes de les seues músiques més recents. També va estrenar el seu concert de percussió Figuratio I, Mein Logos! amb la Jove Orquestra Nacional d’Espanya i el mateix David Moliner com a solista, aclamat per la crítica com un feroç talent.

Ha rebut alguns premis com el Concurs de Vibràfon de la Societat d’Arts de Percussió d’Itàlia, el Universität der Künste-Composition Prize Berlin i el Roche Young Commissions del Festival de Llucana. Va publicar un CD amb les seues obres de cambra més representatives per al segell alemany NEOS. Com a percussionista ha tocat en sales de concerts com Philharmonie Berlin, Elbphilharmonie Hamburg, KKL Luzern, Philharmonie Paris amb directors com Simon Rattle, Peter Eötvös o Matthias Pintscher. Com a solista va ser convidat a tocar amb Jörg Widmann en Konzerthaus Berlin i en Pierre Boulez Saal Berlin.

Va realitzar tallers sobre la seua estètica compositiva en Centre Superior Musikene-Sant Sebastià, Conservatoire National Supérieur de Musique et Danse de Lió, Hochschule für Musik und Theatre München i USC Los Angeles Thornton School of Music, entre altres prestigioses universitats europeasuy ben valorada per musicos de la talla de: Arditti String Quartet, Ensemble Recherche, Juanjo Guillem, Jordi Francés, Michael Jarrell, Frank Bedrossiaen, Pascal Dusapin, Elena Mendoza, Klanfgorum Wien, Ensemble Intercontemporain, Miquel Bernat, Daniel Barenboim i músics de la Berliner Philarmoniker, entre altres.

Actualment resideix entre Castelló de la Plana, Ginebra i Berlín. Les seues obres són publicades per l’editorial de París BabelScores. És professor d’harmonia, història de la música, educació auditiva i improvisació a nivell superior en Centre Superior Progrés Musical Madrid i professor d’Art Dramàtic aplicat a la interpretació en el Màster d’Interpretació Solista del Centre Superior Katarina Gurska de Madrid.