Cicle de xarrades col·loqui “En primera persona”

Cristina Morató: “Reines de llegenda”

Fundació Caixa Castelló en col·laboració amb la Diputació de Castelló

Saló de recepcions de la Diputació de Castelló (Plaça de les Aules, Castelló)

Dimecres, 4 de desembre, a les 19.30 hores

Entrada lliure amb reserva prèvia gratuïta, polsant ací.

 

Cristina Morató és una periodista, escriptora i fotògrafa espanyola nascuda a Barcelona l’any 1961. Destaca per la seua dedicació a explorar la vida de dones aventureres i pioneres que, tot i ser notables a la seua època, no sempre van rebre el reconeixement que mereixien. La seua carrera periodística ha estat marcada per un profund interés en les històries de dones intrèpides que van trencar barreres, fet que l’ha portat a escriure llibres molt ben acollits tant a Espanya com en altres països de parla hispana.

Morató va començar la seua trajectòria professional en el món del periodisme, treballant en premsa, ràdio i televisió. No obstant això, el seu amor pels viatges i el desig de contar històries la van portar a emprendre projectes literaris que li han donat gran notorietat. És autora de nombrosos èxits editorials, com ara Dives rebels, Les reines d’Àfrica i Les dames d’Orient, on documenta les vides de dones excepcionals. Amb la seua obra, busca rescatar de l’oblit la memòria de dones que, en la seua recerca d’aventura o en la defensa dels seus drets, es van enfrontar a grans desafiaments.

Reines de llegenda se centra en les vides de reines i emperadrius que van marcar la història, dones que van exercir el poder en temps i llocs on el paper femení estava molt restringit. A través d’una investigació exhaustiva, Cristina Morató ofereix una visió pròxima d’aquestes figures històriques, explorant no sols el seu llegat, sinó també els desafiaments, intrigues i sacrificis personals als quals es van enfrontar.

Cristina Morató no sols rescata aquestes figures històriques de l’oblit, sinó que també convida a qüestionar els estereotips i limitacions que han envoltat les dones en diverses èpoques. El seu enfocament reivindica el paper de les dones en la història, mostrant com moltes d’elles, malgrat les adversitats i restriccions socials, van aconseguir exercir una influència notable en els seus respectius contextos. L’autora destaca que la seua tasca no es limita a relatar gestes, sinó que busca acostar el lector a la humanitat i vulnerabilitat d’aquestes dones, ressaltant-ne la fortalesa, els somnis i les lluites en un món que no sempre els va permetre brillar.

El col·loqui Reines de llegenda aprofundeix en aquests relats, presentant anècdotes i detalls desconeguts sobre aquestes sobiranes que, encara que famoses pels seus títols, també eren dones de carn i ossos amb dilemes i aspiracions. Amb aquesta xarrada, Morató convida el públic a reflexionar sobre el poder, el gènere i la història des d’una perspectiva femenina, destacant les contribucions i complexitats d’aquestes reines llegendàries.