Inici Casa Abadia

Casa Abadia

La Caixa d’Estalvis i Mont de Pietat de Castelló va adquirir al gener de 1977 la Casa Abadia de la parròquia-cocatedral de Santa María de Castelló al Bisbat de Sogorb-Castelló, procedint en aquest any als treballs de la seva restauració i consolidació. Se situa en el centre històric artístic de Castelló, al costat del Fadrí, flanquejant un dels accessos a la Plaça Major a través de la Plaça de l’Herba.

El seu nom es deu al fet d’haver estat residència del vicari que l’abat de la Cartoixa de Vall de Crist tenia a Castelló. Això era degut a la butlla de 8 de maig de 1397 del papa Benet XIII per la qual s’incorporava la rectoria Parroquial de Castelló, amb totes les seves rendes, a aquesta Cartoixa. Aquesta situació es va mantenir fins que, amb la supressió dels ordes religiosos en 1835, Castelló va poder tenir capellà propi i va constituir un arxiprestat, convertint-se llavors en residència del Rector Arxipreste i en oficines parroquials.

L’antiguitat de l’edifici no es pot precisar amb certesa, però consta ja en 1485. En èpoques recents l’estat de la fàbrica es va deteriorar progressivament fins que al febrer de 1976 es va fer necessària la demolició parcial, que va realitzar l’Ajuntament prèvia autorització de la Direcció General de Patrimoni Artístic i Cultural, mantenint en peus els elements arquitectònics més característics de la portada i part de les façanes laterals.

Premissa fonamental de la reconstrucció de l’edifici, realitzada per l’arquitecte Vicente Traver G. Espresati, va ser mantenir els dos llenços de façana que han romàs i que formen la cantonada entre la plaça de l’Herba i Major, amb la porta de mig punt, amb grans dovelles i el balcó de la façana lateral sostingut per mènsules de pedra i amb ampit de serralleria. A més es manté la cantonada de la façana lateral dreta en l’altura de planta baixa construïda amb carreus.

En l’actualitat l’edifico està compost per planta soterrani, planta baixa (que acull una oficina de Turisme municipal) i dues plantes altes, sent el primer trepitjo aula i sala d’estudi i el segon destinat a seu administrativa de la Fundació Caixa Castelló.

Suscríbete a nuestro newsletter

    Responsable de los datos: Fundación Caja Castellón | Finalidad: Responder a la solicitud de información o sugerencias realizadas | Legitimación: Tu consentimiento de forma expresa | Destinatario: No se cederán datos a Terceros | Derechos: Tienes derecho al acceso, rectificación, supresión, limitación, portabilidad y olvido, para más información accede a la política de privacidad.

    He leído y acepto la Política de Privacidad

    Suscribirse al newsletter