Post Lux Tenebras (Interlude)

 GlogauAIR Artspace Berlín + Fundació Caixa Castelló

 

“Post Lux Tenebras (Interlude)” és un projecte performatiu de caràcter coral que sorgeix a partir de l’exposició ‘Post Lux Tenebras’, que es va exhibir a la sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló, del 22 de desembre al 20 d’abril de 2024. Aquest projecte mostra un viatge a través de la foscor. Un recorregut vital que ens obre les portes a la contemplació d’allò que ens incomoda i que, tanmateix, ens atreu. Perquè existeix en la monstruositat de les coses una força invisible que ens empeny a contemplar-les. Potser perquè els monstres som nosaltres. Ens reconeixem en la lletjor d’allò que ens envolta i no podem evitar recrear-nos en la nostra pròpia morbositat.

Berlín es planteja com el lloc per reflexionar sobre la idea de sobreviure en temps d’incerteses i pors. Berlín mostra les seves ferides sense rubor. El seu passat, ple de cicatrius que encara fan mal, és una crida a tot el que s’ha de superar: des de l’odi a la discriminació, fins a allò que pugui traduir-se en violència i barbàrie. Dues guerres mundials i un holocaust han deixat a la ciutat un aire de melangia que es nota tan bon punt s’hi arriba.

Post Lux Tenebras (Interlude) planteja la trobada de dos artistes valencians, amb quatre artistes europeus, per reflexionar sobre les pors a què s’enfronta l’artista contemporani. Tot això amb la finalitat de desenvolupar un projecte d’equip de caràcter performatiu per a GlogauAIR a Berlín.

GlogauAir és un dels punts que formen la constel·lació de l’obra i el llegat de l’artista Chema Alvargonzález que, a finals dels anys vuitanta, va tenir l’oportunitat de viure els esdeveniments que van envoltar la caiguda del mur, descobrint el potencial i la riquesa artística de la capital alemanya. Com a fruit d’això, el 2006 funda GlogauAIR, una residència artística dedicada a l’intercanvi d’idees i a la creació artística contemporània.

Post Lux Tenebras (Interlude) neix com a resultat de la col·laboració de La Memòria Artística de Chema Alvargonzález, GlogauAIR Berlín i la Fundació Caixa Castelló. A través del llenguatge performatiu s’investigaran una sèrie de conceptes i temàtiques que han estat les vertebradores del projecte inicial a Castelló (Espanya). Amb això es busca impulsar a nivell internacional la circulació d’artistes i presència d’obres, creadors i creadores i professionals creatius espanyols a Berlín, amb la finalitat d’augmentar la visibilitat, mobilitat i reconeixement internacional d’artistes emergents.

Es proposa la reunió de dos artistes espanyols, Alejandro Ocaña i Antonio Solera, per realitzar una estada de treball a GlogauAIR Berlín amb els artistes europeus Elena Urucatu, de Romania; Mario Stamatis, de Grècia; Pauline Maure, de França i Pádraic Barrett, d’Irlanda, juntament amb la comissària resident de GlogauAIR gGmbH a Berlín, Suzy Royal.

Durant les diferents sessions de treball s’exposaran una sèrie de materials com lectures, visionat de performances, articles especialitzats realitzats pels sis artistes participants amb els dos comissaris, juntament amb la participació dels artistes residents a GlogauAIR, que serviran com a punt de partida i reflexió per realitzar investigacions de forma col·lectiva.

Com a resultat d’aquest intercanvi cultural sorgirà a Berlín una edició ampliada del projecte expositiu ‘Post Lux Tenebras’ de la Sala San Miguel de Castelló, afavorint la integració del projecte en el circuit artístic berlinès i viceversa.