Paisatge amb figures: Fons d’Art i Patrimoni UPV

Sala San Miguel de la Fundació Caixa Castelló (d’Enmig, 17. Castelló)

Del 30 de novembre al 23 de gener de 2021. Obert: de dilluns a dissabte, de 17.30 a 20.30 hores, i dissabtes, a més, d’11.30 a 13.30 hores. Festius tancat

Inauguració, dilluns, 30 de novembre, 19.30 hores, amb control d’aforament per raons de seguretat i confirmació prèvia d’assistència al telèfon 964 232 551 o al correu electrònic cultura@fundacioncajacastellon.es 

 

Des de la seva creació en l’última dècada del segle XX, la col·lecció artística de la Universitat Politècnica de València ha anat creixent de manera exponencial, fins a arribar als nostres dies amb un corpus que supera els tres milers d’obres. Compta amb rellevants peces d’art contemporani, de creació pictòrica, escultòrica, obra gràfica i fotografia, estant situades als campus de Vera, Gandia i Alcoi. La seva conformació s’ha realitzat a través de diferents fonts d’origen com a donacions, adquisicions i obres en dipòsit. Es tracta sens dubte, d’un corpus significatiu de peces rellevants en el context de les col·leccions museístiques pertanyents a les Universitats Espanyoles.

L’actual exposició de la Sala San Miguel de Castelló sorgeix de la col·laboració de la Fundació Caixa Castelló amb la Universitat Politècnica de València. ‘Paisatge amb figures’ parteix de la idea de com al llarg de la història de l’art el gènere del paisatge ha recorregut amb protagonisme desigual les successives èpoques de la pintura, impregnant-les unes vegades com a simple fons, altres com a formes simbòliques, altres com a protagonisme absolut. En aquest cas es tracta d’una modesta aproximació a la increïble capacitat que tenen les arts visuals, circumscrites en aquest cas a els  llenguatges pictòric i fotogràfic, per a fer-nos gaudir i reflexionar sobre l’ampli ventall de possibilitats que se’ns ofereixen quan obrim la porta de la imaginació i veiem allò que ens envolta adoptant la posició extra-ordinària de l’artista.

Les diferents propostes seleccionades es poden agrupar en base diverses estratègies discursives. Des de l’adopció d’un punt de vista objectiu aparentment neutral, la manipulació tècnica i/o compositiva de la imatge, la intervenció mínima de l’home mitjançant accions efímeres, fins a exterioritzacions del món interior i personal de l’artista. Així veiem espais carregats d’història, de biografia, boscos de neu cremats, cometes fugaços, platges d’interior, llocs de la nostra infància, natures mortes a l’aire lliure, deliris campestres, banys de terra gelada…. però també espais interiors que adquireixen una condició nova, inquietant, interrogadora. Com el jardí de les senderes que es bifurquen, es multipliquen les solucions i les visions.

L’exposició, comissariada per Juan Bautista Peiró i Felipe Garín, mostra obres d’artistes com Pilar Beltrán, Bleda i Rosa, Carmen Calvo, Equip Realitat, Alex Francés, Chema López, Jöel Mestre, Geles Mit o Pamen Pereira, entre altres. Romandrà oberta a la Sala San Miguel de la Fundació Caixa Castelló, del 30 de novembre al 23 de gener de 2021, de dilluns a dissabte, de 17.30 a 20.30 hores, i dissabtes, a més, d’11.30 a 13.30 hores.