Cicle de xerrades-col·loqui “En primera persona”

Pablo d’Ors: “Biografia de la llum”

AFORAMENT COMPLET, INVITACIONS ESGOTADES

Dimarts, 18 d’octubre, 19.30 hores. Sala de recepcions de la Diputació de Castelló (accés per Plaza de les Aules de Castelló).
 

 

‘Biografia de la llum’ és un assaig que recull un itinerari espiritual per a l’home i la dona d’avui. És un text pensat per a tots els cercadors espirituals i, per això, escrit des d’una perspectiva cultural més que confessional. Un camí, tan radical com possible, per a la il·luminació, entenent-la com una cosa senzilla i quotidià. Una espècie de manual poètic de la interioritat. Un treball per a revisar la pròpia vida i per a descobrir, després del soroll de les ombres, que no buscaríem el lluminós si no fóssim, al cap i a la fi, éssers de llum.

Pablo d’Ors conversarà amb José Pascual Martí García, President de l’Excma. Diputació de Castelló.

 

Pablo d´Ors neix a Madrid, en 1963, en el si d’una família d’artistes i es forma en un ambient cultural alemany. És net de l’assagista i crític d’art Eugenio d’Ors, fill d’una filòloga i d’un mèdic dibuixant, i deixeble del monjo i teòleg Elmar Salmann.

Després de graduar-se a Nova York i estudiar Filosofia i Teologia a Roma, Praga i Viena –on s’especialitza en germanística–, es doctora a Roma en 1996 amb una tesi titulada “Teopoética: Teologia de l’experiència literària”. És ordenat sacerdot en 1991, i destinat a la missió claretiana d’Hondures, on desplega una labor evangelitzadora i social. De tornada a Espanya, compagina el seu treball pastoral -com a coadjutor parroquial primer i com a capellà universitari i hospitalari després- amb una labor docent com a professor de Dramatúrgia i d’Estètica Teològica en diversos centres superiors d’Espanya i de l’Argentina. Després de conèixer al jesuïta Franz Jalics, en 2014 fongui l’associació “Amics del Desert”. Poc després és nomenat conseller del Pontifici Consell de la Cultura per designació expressa del papa Francesc.

La seva trajectòria com a novel·lista comença en 2000, inaugurant el seu inconfusible estil, còmic i líric a un temps, espiritual i sensorial. Entre 2001 i 2007 compatibilitza la seva tasca creativa amb la crítica literària en el suplement cultural del diari ABC. La seva novel·la Aventures de l’impressor Zollinger és adaptada al teatre i representada en 2011 a Itàlia. Totes les seves obres, emparentades principalment amb la literatura de Franz Kafka, Hermann Hesse i Milan Kundera, han tingut un excel·lent acolliment per la crítica. El reconeixement del públic li arriba amb la seva Trilogia del silenci, conformada per L’amic del desert (Anagrama, 2009-2015), l’aclamada Biografia del silenci (Siruela, 2012), que continua constituint un autèntic fenomen editorial, i L’oblit de si (Pre-textos, 2013), un homenatge a Charles de Foucauld, explorador del Marroc i ermità al Sàhara, de qui se’l considera fill espiritual.