Cicle d’espectacles de teatre per a joves “Cuencuentahucha”

La Mar de Marionetas: “La senda del agua”

Divendres, 21 de gener, 18.30 hores. Sala San Miguel de la Fundació Caixa Castelló.

Entrada lliure fins a completar aforament. Reserva gratuïta d’assistència en cultura@fundacioncajacastellon.es o al telèfon 964232551. Ús obligatori de màscara i compliment de protocols de seguretat en sala.

Organitzat per la Fundació Caixa Castelló amb la col·laboració de la Conselleria de Cultura.

 

La senda de l’aigua és un espectacle teatral d’objectes i titelles que narra la visió d’un rei medieval del segle XII a través de la tècnica del Pop-up. Així es poden desplegar els escenaris medievals del somni històric de la protagonista d’aquesta història.

En el silenci i la solitud del museu, una treballadora del servei de neteja trasteja amb la maqueta d’un castell que utilitza el personal del museu per a «animar» les visites guiades. En llevar la pols a un atuell escolta un estrany riure. Li ha semblat sentir els roncs del vigilant adormit a la torre, el renillo del cavall del genet que s’acosta des de la muntanya. Escolta el xipollejar dels seus propis peus en el sòl del museu i llavors el riu de la maqueta apareix ple d’aigua. D’aquesta manera, l’aigua, font de vida, ens relata la senda que ha recorregut per a sustentar la florent cultura medieval del «Rei Llop» del Segle XII.

La senda de l’aigua és també la narració de la creació del sistema de reg i gestió de l’aigua que va produir a Espanya els camps i el desenvolupament en l’àmbit polític, artístic-cultural i social d’un territori medieval, símbol de la «trobada de les tres cultures».

Durada: 50 minuts. Per a públic a partir de 5 anys.

 

«La Mar de Marionetas» neix en 1997 com a continuació de la trajectòria professional iniciada en 1981 per la titellaire Marta Bautista. Baptista, amb formació internacional, ha dirigit i produït diversos treballs per a l’àmbit de la televisió, destacant «Les aventures de Bor» realitzada amb l’afany d’acostar el teatre al gran públic.

L’objectiu de “La Mar de Marionetas” és conjuminar en un espectacle el gaudi i enteniment de  la música, el gust per la  cultura clàssica a través dels seus mites, el cultiu de la sensibilitat per les obres d’art de grans pintors i escultors i la posada en escena amb teatre de marionetes, que compta amb un llenguatge teatral propi, ple de llicències i simbolisme sent, al mateix temps, desenfadat i còmic. El treball de la companyia abasta des d’espectacles de gran format, com l’òpera “Orfeu i Eurídice”, a altres unipersonals, com a “Ratolí de Biblioteca”. Les últimes produccions de la companyia tenen com a protagonista indiscutible a la música en directe. En els últims anys ha desenvolupat diversos projectes per encàrrec de diferents museus a nivell nacional, com el Guggenheim, El temple de Debod, o la Subdirecció General de Museus de la Comunitat de Madrid, per al Museu Picasso o l’Expo Zaragoza 2008, entre altres.

Les gires internacionals dels últims anys (Guinea Bissau, el Brasil, el Marroc, Itàlia, Bulgària i Grècia) han donat a la companyia una perspectiva  molt més àmplia i enriquidora i ha reforçat les seves troballes en la cerca constant d’un estil propi, una empremta singular com a creadors.

Per part seva, Carmen Navarro, coproductora de l’espectacle, és una comptadora d’històries amb una llarga trajectòria professional. Porta en el món del teatre des de 1985, participant en espectacles de carrer, clown i marionetes com a actriu-titellaire en uns, en la realització de guió i direcció de muntatge en uns altres. L’any 2007 decideix que és el moment de formar la seva pròpia companyia, neix així Teatre de Carmen, amb les eines i mitjans necessaris per a poder transmetre i contar històries amb un enfocament propi avalat amb l’experiència de més de 25 anys en el món del teatre.