José Antonio Orts: “Ones de llum i so”
Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló. Del 3 d’octubre al 14 de desembre de 2024
Inauguració, 3 d’octubre de 2024, 19.30 hores.
Obert: de dilluns a dissabte, de 17.30 a 20.30 hores, i dissabtes, a més, d’11.30 a 13.30 hores. Festius tancat.
La Fundació Caixa Castelló inaugura la seua temporada d’exposicions 2024-2025 amb una exposició que celebra l’obra de l’artista valencià José Antonio Orts (Meliana, València, 15 de gener de 1955). Reconegut internacionalment com un dels pioners de l’art sonor i electrònic a Espanya, Orts ha deixat una petjada indeleble en el món de l’art contemporani a través de la seua innovadora fusió de sons afinats, llum i espai, generant peces sensibles i autosuficients.
José Antonio Orts és un artista polifacètic, el treball del qual abasta la creació plàstica, la composició simfònica i l’art sonor. Format al Conservatori de Música de València, Orts va ampliar el seu horitzó educatiu en camps tan diversos com la biologia i l’ensenyament, cosa que li ha permés abordar la seua obra des d’una perspectiva interdisciplinària. La seua carrera va seguir amb força després d’estudiar amb mestres com Luciano Berio i Iannis Xenakis, i la seua posterior formació en música electroacústica en el laboratori Phonos de Barcelona i el Groupe de Recherches Musicales (GRM) de Radio France.
Aquesta exposició fa un recorregut per les instal·lacions sonores i lumíniques més recents de l’artista. Cada peça és un testimoni de l’obsessió d’Orts per la interrelació entre forma i funció, on el so, la llum i el moviment no sols coexisteixen, sinó que s’entrellacen en una simfonia rítmica que convida l’espectador a participar activament.
Un dels aspectes més fascinants de l’obra de José Antonio Orts és la interacció que les seues peces requereixen del públic. Lluny de ser simples observadors, els visitants es converteixen en part integral de l’obra en moure’s per l’espai i activar els mecanismes que donen vida a les instal·lacions. Aquestes obres “vives” s’alimenten del moviment i de la presència de l’espectador, generant una experiència única i personalitzada en cada interacció. Així, les instal·lacions i escultures que presenta defineixen la capacitat per a fer qualsevol cosa que implique canvi, fluctuen amb l’ambient i interactuen amb l’energia de les persones i la llum que les envolta generant centellejos de llum, partícules de llum o de so.
Orts no sols ha construït un pont entre l’art visual i l’art sonor, sinó que ha aconseguit fusionar ambdós amb una precisió que redefineix el concepte d’instal·lació artística. Les obres presentades en aquesta exposició es distribueixen en l’espai sota criteris tant visuals com sonors, creant una perfecta conjunció que transforma l’entorn en un ecosistema sensorial, on la llum i el so dialoguen en una harmonia perfecta.
La trajectòria de José Antonio Orts ha sigut reconeguda a nivell internacional, consolidant-lo com l’artista sonor espanyol més influent en l’escena global. El seu treball ha sigut exposat en importants museus i galeries de tot el món, i la seua influència continua sent un referent per a noves generacions d’artistes que exploren la intersecció entre tecnologia, art i música. Un treball singular i únic, que no remet al d’altres artistes que treballen amb sons i que, per tant, transcendeix, més enllà de la llum i el so.
L’exposició estarà oberta al públic des del 3 d’octubre de 2024 fins al 14 de desembre de 2024 a la Sala Sant Miquel de Castelló (carrer Enmig, 17). L’exposició s’organitza amb la col·laboració de la Diputació de Castelló i la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. S’oferiran visites guiades i tallers interactius que permetran als visitants conéixer encara més l’univers creatiu de José Antonio Orts.