Generació rompuda: Obrint camins

  • Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló (d’Enmig, 17. Castelló)

  • Sala d’Exposicions de Menador espai cultural (Plaça de l’Hort dels Corders, 4. Castelló)

  • Les Aules Espai Cultural Obert (Plaça de les Aules, 2. Castelló)

Del 7 de març al 6 de maig de 2023. Obert: de dilluns a dissabte, de 17.30 a 20.30 hores, i dissabtes, a més, d’11.30 a 13.30 hores. Festius tancat.

Inauguració: Dimarts, 7 de març, 19.30 hores, a la Sala Sant Miquel de Castelló

 

Artísticament, a la dècada dels anys huitanta ens trobem a Castelló amb una sèrie de galeries d’art com Anastasia Klein, Cànem Galeria o Pictograma, entre d’altres, que ja no es corresponien amb la visió clàssica, a més del Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerní de Vilafamés.

A Espanya constitueix una època marcada per l’entusiasme desencadenats després de la fi de la dictadura. Fites com l’aparició d’ARCO, o l’obertura de l’IVAM, van ser elements dinamitzadors de l’art contemporani.

No obstant això, respecte al Castelló d’aquell moment cal assenyalar que va destacar per l’esporàdic del cultiu de la contemporaneïtat. Les excepcions a la tònica general es poden comptar amb els dits de la mà i van afectar un nombre limitat d’artistes que van intentar superar, amb més il·lusió que suport, l’ambient anodí de l’època.

Ens trobem amb una generació d’artistes, nascuts quasi tots ells al voltant de l’any 60, coincidents pel fet de treballar des del desig d’establir nous i renovats llenguatges en el debat artístic. Van introduir noves tècniques, disciplines i mitjans. Per aquesta raó, en el tancat àmbit artístic de la ciutat de Castelló, van constituir xicotets nuclis de regeneració en solitari que despuntaven en un context local, poc dau a l’experimentació, oferint una alternativa avantguardista al tan arrelat art tradicional i figuratiu.

Fundació Caixa Castelló, amb la col·laboració de la regidoria de cultura de l’Ajuntament de Castelló, la Universitat Jaume I de Castelló, la Diputació de Castelló i la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, mostren als espais de la Sala Sant Miquel de Castelló, la Sala d’Exposicions de Menador espai cultural de Castelló i la Sala de les Aules Espai Cultural Obert, un itinerari per aquesta generació, amb el treball de quaranta artistes i una selecció de cent peces. Perquè, quasi cinquanta anys després, és oportú ficar dempeus, compromesament, aquesta oportunitat de rellegir i revisitar algunes de les prometedores aportacions gestades per aquells autors, entre els quals, lògicament, es registren memòries destacades i oblits persistents, així com també exigències recuperables i valors reinterpretables.

 

Texts curatorials