Ciclo “En primera persona”

Eudald Carbonell: “Elogi del futur”

Sala d’Actes de l’Edifici Hucha (carrer d’Enmig, 82. Castelló). Entrada lliure fins a completar aforament

Dimecres, 12 de desembre, 19:30 hores

 

Eudald Carbonell (Ribes de Freser, 1953) és un dels arqueòlegs i paleontòlegs més prestigiosos d’Espanya. Ha sigut durant fa molts anys director general de la Fundación Atapuerca (Burgos), que va rebre el premi Príncipe de Asturias de Recerca Científica i Tècnica en 1997. És autor i coautor de centenars d’articles científics en revistes nacionals i internacionals i ha publicat nombrosos llibres d’assaig i divulgació sobre arqueologia, antropologia i evolució social. En l’actualitat és professor de la Universitat Rovira i Virgili i investigador del Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social.

Eudald Carbonell proposa en Elogi del futur un canvi ambiciós en la manera de comprendre l’evolució de l’ésser humà i de la nostra espècie: deixar a un costat les explicacions basades únicament en el passat històric i prioritzar una construcció «conscient» del futur impulsant l’acció humana cap al punt òptim de la nostra evolució.

Per primera vegada disposem de coneixements suficients per a influir en el futur de la nostra espècie. El rumb dels processos evolutius està en les nostres mans. Les condicions de possibilitat d’aquesta autèntica revolució són d’una banda la nostra supervivència com a espècie i, per un altre, la nostra capacitat per a decidir, des del present i entre tots, què volem ser com a espècie. Per a aconseguir ambdues coses és imprescindible ensenyorir-nos de la història i vèncer a l’atzar i al determinisme ambiental gràcies a l’ús social compartit dels coneixements científics i de la tecnologia.