Cicle de xarrades col·loqui “En primera persona” de la Fundació Caixa Castelló

Antonia San Juan: “En primera persona”

 

Dimecres, 19 d’abril, 19.30 hores. Castelló de la Plana

Sala d’Actes de la Cambra de Comerç de Castelló (Av. dels Germans Bou, 79, 12003 Castelló de la Plana)

Entrada gratuïta amb reserva prèvia d’invitacions prement aquí, o a través del codi

L’actriu, directora de cinema, monologuista, guionista i productora espanyola Antonia García Sant Joan (Las Palmas de Gran Canaria) no creu en destins, ni atzars, ni vida després d’aquesta, només creu en el seu talent i sobretot en la força del seu treball: 20 anys en escena. El seu no ha estat un èxit fàcil. Reivindica l’esforç que carrega a la seva esquena i està disposada a demostrar el seu valor dramàtic.

Antonia Sant Joan prové d’una família que res té a veure amb el món artístic. És filla d’un cobrador d’autobús i una auxiliar d’infermeria, encara que des de molt petita va saber que la seva vocació era el món artístic.

Va començar la seva carrera com a actriu de teatre clàssic en la companyia de la seva Facultat de Filologia Hispànica. Poc després farà el salt al Cafè Teatre, creant i interpretant monòlegs durant més de quinze anys. En la seva joventut es va traslladar a Madrid a treballar, sobretot en obres clàssiques, encara que posteriorment va treballar en bars, pubs i altres locals on interpretava els seus monòlegs.

El seu debut en la pantalla gran té lloc en 1997 en el conegut film Perdona bonita, pero lucas me quería a mí, dirigida per Dunia Ayaso i Félix Sabroso. En 1999 va saltar a la fama en 1999 en interpretar el paper de Grado en la pel·lícula Todo sobre mi madre, de Pedro Almodóvar. Per aquest paper va guanyar gran reconeixement, així com diversos premis, entre ells una nominació als Premis Goya com a actriu revelació.

L’any 2000 crea la seva pròpia companyia de teatre, amb la qual ha estrenat amb gran èxit nombroses obres, tant pròpies com de diversos autors. L’any 2001 Antonia decideix utilitzar l’aprenentatge dels llargmetratges en els quals ha participat i iniciar-se en la producció de curtmetratges amb la seva pròpia productora, Trece Producciones, un número d’especial significat per a ella. En la seva filmografia es troben títols com Manolito Gafotas, Asfalto, Amnesia o La caja, així com multitud de curtmetratges, la gran majoria dirigits per ella mateixa. En els anys 2009 i 2010 es va incorporar a l’elenc de La que se avecina durant la tercera i quarta temporada representant a Estela Reynolds, paper pel qual va guanyar gran popularitat.