Cicle de dansa contemporània “3 solos”
Transformació Berlín: Lara Misó Peinado, Elisa Ramón Rodrigo i Cristina Reolid
Dissabte, 1 de març, 19.30 hores. Sala Sant Miquel de Castelló (Carrer Enmig, 17).
Entrada lliure amb reserva prèvia gratuïta ací.
La dansa contemporània és un espai en contínua evolució, on el cos canalitza l’exploració, la memòria i l’avantguarda. En aquesta selecció de peces, tres creadores presenten perspectives singulars del moviment, que van des de la fisicalitat més visceral fins al diàleg amb la llum i l’espai.
Lara Misó Peinado ens submergeix en un trànsit hipnòtic amb Maggot Brain, una coreografia que converteix el funk en carn i vibració. Cristina Reolid reinterpreta el flamenc en Carne de Bronce, un ritu de trànsit entre l’arrel i la modernitat. Elisa Ramón Rodrigo experimenta amb l’ombra i la projecció en Overlays, un joc visual que descompon el cos a través de la llum.
Amb motiu de l’exposició Transformació: Deu anys de relacions artístiques Castelló-Berlín a la Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló, es presenta aquesta proposta que dialoga amb l’escena contemporània internacional, trobant en l’ambient creatiu de Berlín un referent d’experimentació, mestissatge i risc.
LARA MISÓ PEINADO
Nascuda a Granada (1991), actualment resideix a València. S’ha format en dansa al Conservatori de Dansa de Granada (Grau Mitjà), Madrid i València (Grau Superior), així com a l’escola Rudra Béjart a Lausana, Suïssa.
Ha treballat en companyies com Transit Dansa, IT Dansa i Hessisches Staatsballet Wiesbaden. Actualment és freelancer i col·labora amb Siberia/Paloma Muñoz, Marina Miguélez, Tangen/Benzal, Taulant Shehu, Taiat Dansa i Jacob Gómez. A més, és coreògrafa i intèrpret en Colectivo Sin Par.
Inspirada en la intensitat emocional i la profunditat sonora de Maggot Brain de Funkadelic, aquesta peça converteix el moviment en un flux incessant que explora l’organicitat del cos i la seua capacitat de transformació. Com un cuc que oscil·la entre tensió i relaxació, el cos evoca un trànsit hipnòtic i recorre l’espai com una corrent elèctrica.
El gest oscil·la entre allò real i allò fantàstic, submergint l’espectador en un viatge sensorial on el funk s’encarna en carn, vibració i deliri.
CRISTINA REOLID
Formada en dansa clàssica i contemporània, es gradua en la Rambert School of Ballet and Contemporary Dance (Londres, Regne Unit). En 2018 obté una llicenciatura en Coreografia i Interpretació en Dansa Contemporània en el Conservatori Superior de Dansa de València. Eixe mateix any, participa en un taller intensiu de DV8 amb Hannes Langolf, Ermira Goro i Lloyd Newson. Actualment, finalitza el Màster en Gestió Cultural en Arts Escèniques de l’ICCMU.
Entre 2013 i 2015 forma part del Ballet de Teatres de la Generalitat. Des de 2016 treballa com a ballarina freelance amb companyies i coreògrafs com La Veronal, Kukai Dantza, EYAS Dance Project, Antonio Ruz, Gustavo Ramírez, Sílvia Batet, Taiat Dansa, Colectivo Nerval i Ananda Dansa. També ha col·laborat amb l’Institut Valencià de Cultura, el Palau de les Arts i l’Auditori de Barcelona. En 2016 crea junt amb Jon López el duo Moira, presentat en el Festival 10 Sentidos i el Certamen Coreogràfic de Tetuan.
En Carne de Bronce evidencia com el flamenc naix a la perifèria, en la resistència del poble. Un lament de carn i terra que travessa el temps fins a trobar-se amb la modernitat, la pulsió de la ciutat i l’underground com a nova cova.
Aquest solo de dansa és un ritu de trànsit: de l’origen a la reinvenció, del duende al cos contemporani. Un cos que rememora la seua arrel, però avança sense por a descompondre-la. Es trenca, es sacseja, es retorç, s’entrega. Es nodreix del cant trencat de la terra i del pols sintètic de la ciutat.
Carne de Bronce és un cos que recorda, resisteix i es deixa travessar per la sonoritat del present.
ELISA RAMÓN RODRIGO
Bailarina i creadora en l’àmbit de la dansa contemporània. Es forma en dansa clàssica i posteriorment en dansa contemporània amb Eva Bertomeu i al Conservatori Superior de Dansa de València Nacho Duato, en l’especialitat de Coreografia i Interpretació en Dansa Contemporània. Des de 2019 complementa la seua formació amb danses urbanes, participant en competicions.
Com a intèrpret ha treballat en peces com Shadow Ben i Spleen de Manel Ferrándiz, Sin de Christine Cloux i Vuelta a empezar d’Analógicas. Ha participat en festivals com Circuito Bucles i Dansa València, i ha col·laborat amb Sol Picó i Nacho Duato. És organitzadora d’esdeveniments de danses urbanes en el col·lectiu Flava Jams, junt amb Manel Ferrándiz. En 2024 presenta la seua primera peça com a creadora en el Festival Migrats i actualment imparteix classes a l’Escola Municipal de Dansa de Castelldefels, Barcelona.
Overlays investiga la superposició d’ombres en l’espai, generant noves projeccions d’un mateix element. La interacció entre la llum, el cos i l’ombra, variant el diàmetre del focus, l’angle i la intensitat, permet construir imatges projectades sobre diferents superfícies, com el terra o el fons.
El seu llenguatge fusiona dansa contemporània, electro i tutting, amb especial èmfasi en el moviment dels braços.