Xim pum tracatrac: jornada participativa d’art d’acció
Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló. Dissabte, 24 de febrer, 19.30 hores. Entrada lliure amb reserva gratuïta aquí
Com afirma Alejandro Ocaña, amb motiu de l’exposició ‘Post Lux Tenebras”, “arriba un moment que ja no sé què passa, el so augmenta i augmenta, ha arribat aquest moment de la festa, l’oci s’ha tornat desquicie i la diversió esdevé caos, i això és divertidíssim”.
Per aquesta raó, i amb motiu de les accions de mediació artística organitzades per la Fundació Caixa Castelló amb motiu d’aquesta exposició de la Sala San Miguel de Castelló es proposa una jornada d’art d’acció en la qual la matèria sonora cobra protagonisme, omplint tots els timpans de la sala Sant Miquel de Castelló. Ha arribat aquest moment de la festa.
Ángela García (Castelló de la Plana, 1981) que és llicenciada en Belles arts a València, artista experimental, perfórmer i organitzadora-col·laboradora de trobades d’Art d’Acció presentarà la seva “Platerà de volteig manual”. Ángela ha realitzat cursos-taller sobre performance amb, Johannes Deimling, Marina Abramovic, Roi Vaara, Bartolomé Ferrando, Monika Günther i Ruedy Schill. Ha participat com perfórmer i ponent en taules rodones en diferents festivals i trobades d’art d’acció nacionals i internacionals. El seu treball indaga les possibilitats de relació amb l’espai, la paraula, la lletra, el gest subtil i el so. Experimenta amb el ritme, el batec i el sonor que presten alguns objectes utilitzant el seu cos com a material escultòric que utilitza el moment present com a acte creatiu i efímer.
El jove artista Alejandro Ocaña (Vila-real, 1999) és graduat en Belles arts per la UPV de València. El seu treball s’ha mostrat ja en nombrosos espais d’instal·lació i acció, entre ells l’IVAM de València. ‘Post Lux Tenebras’ és una exposició que realitza un recorregut vital que ens posa en contacte amb una sèrie de monstres que ens permeten entrar en una meditació profunda provocada per l’excés de la gola.
En aquesta sessió presenta “Random plau for a random action” en el qual demostra com l’artista centra la seva pràctica en la creació d’espais en els quals, el performatiu, l’escenogràfic i l’escultòric dialoguen entre si, donant lloc a operacions dilatades en les quals el cos executa accions constructives, generant així llocs en els quals habitar i generar trobades. Aquests espais pretenen ser un punt de connexió en el qual diferents cossos, humans i no humans coincideixin i coexisteixin en un acte en el qual la casualitat fa de mediadora per a així col·lectivitzar el fet performatiu.
“90Gramos Estudi” és un estudi sense espai, de treball d’acció des del transdisciplinar que ha centrat el seu àmbit de recerca artístic en la reflexió del sentit poètic de les coses en la quotidianitat. En aquesta ocasió presenten l’acció “Tot (el que es) reparteix” en la que busquen intervenir, interferir i remoure el context de la Sala San Miguel.
El col·lectiu està format per Dolores Valero Mora (Torrevella, 1998), escriptora i artista conceptual; Antoni Solera Escorihuela (València, 1999), artista transdisciplinar graduat en la facultat de Belles arts de València i actualment en el programa d’estudis de l’IVAM “Articulacions” i Vica Fernández (Buenos Aires, 1998), formada com a fotògrafa autodidacta i en Arts Visuals en la Universitat Nacional de les Arts a Buenos Aires. Des de fa un any viu a València a conseqüència d’un intercanvi en la Universitat Politècnica de València i actualment es troba cursant el màster ‘Articulacions: pensament i pràctiques crítiques’ impartit per l’IVAM, la UPV, i la UV. Els seus camps de recerca giren entorn de la pràctica editorial i l’escultura.