Cicle Cuencuentahucha d’espectacles teatrals per a públic familiar

 

Xarop Teatre: «La costurereta valenta»

 

Divendres, 3 de desembre, 18.30 hores. Sala San Miguel de la Fundació Caixa Castelló (Enmig, 17. Castelló).

Entrada gratuïta. Ús obligatori de màscara i compliment de protocols de seguretat en sala

 

 

Dirigida a públic familiar, infantil i juvenil, amb un text versàtil i arriscat, que dóna un gir a l’original conte dels Germans Grimm, amb la mirada refrescant de la protagonista i les situacions que l’acompanyen, aportant sobre una profunda relació de la dificultat, de cóm créixer en el nostre temps de pandèmia i/o en un món que ha posat a molts en situació de major precarietat, obligant a tots a treure la nostra millor versió.

Una costurereta volia endolcir-se la vida amb melmelada, però unes mosques no paraven de molestar-la i va decidir acabar amb elles immediatament, i així ho va fer, d’un colp en va matar set. Orgullosa de la seua gesta, es va fer un cinturó on va brodar “Set d’un colp”, i va decidir que el món havia de conèixer la seua proesa i va començar a viatjar. Es va trobar amb gent que mostrava respecte, pensant que eren set persones, i amb un gegant que la posà a prova en nombroses ocasions, de les quals la Cosidoreta valenta va sortir indemne gràcies al seu enginy. Després de lliurar-se d’ell, arriba a un poble on també la frase de “Set d’un colp” va ser interpretada com el lema d’un poderós guerrer, i impressionats, li encarregaren alliberar la regió del gegant, un unicorn i un temible porc senglar, que tenia atemorits als seus habitants. A canvi, rebrà la meitat de la fortuna del poble i es casarà amb el xic més ben plantat. Finalment, fent ús de la seua intel·ligència, la Cosidoreta superarà els reptes que se li presenten, aconseguint una magnífica recompensa, encara que no era la que el poble pensava.

Aquesta obra és una versió lliure per al teatre de titelles, escrita pel dramaturg castellonenc Carles Benlliure Bou, inspirada en el conte clàssic “El Sastrecillo Valiente” dels germans Wilhelm Grimm i Jacob Grimm (1812). Aquesta versió lliure, reprèn l’essència del conte original, el transforma als nostres temps, les nostres vivències i mirades, a més, per a l’autor castellonenc, va ser necessari donar-li un gir femení al personatge principal, visibilitzant el paper i els oficis de les dones, poc o gens reconeguts en la societat, contribuint perquè en l’actualitat les dones treballadores, creadores i valentes siguin visibles, tinguin el seu natural i propi espai d’igualtat, en una societat que ho reclama i ho exigeix, a més, com a part de la normalitat amb la qual des de ja s’ha de prendre aquest sentit-acció d’igualtat entre persones i gèneres.

La companyia Xarop Teatre neix l’any 1992. Des de llavors ha presentat espectacles de teatre i titelles per a públic familiar, teatre de sala i teatre al carrer. Ha realitzat un important recorregut per l’escena nacional i internacional participant en Festivals, Fires i programacions regulars. Els seus espectacles han evolucionat per diferents maneres de fer el teatre, explorant i jugat amb l’art del teatre per a proposar espectacles versàtils, dinàmics i de contingut. Actualment la companyia Xarop Teatre forma part de l’empresa CebeMuntatges Teatrals.