Dansa a la Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló
Robert Cases i Toni Aparisi: “Cançò d’opòsits, dança, música i poesia del Seglo d’Or”
Sala San Miguel (Enmig, 17. Castelló). Dijous, 7 d’abril, 19.30 hores.
Entrada lliure amb reserva d’invitació gratuïta en cultura@fundacioncajacastellon.es
Amb la col·laboració de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana
Cançò d’opòsits és una proposta escènica multidisciplinària de cinquanta minuts de duració, a càrrec de Robert Cases (llaüt i tiorba) amb Toni Aparisi (recitació i dansa) que combina poesia del Segle d’Or valencià, dansa i música en forma de pavanes i fantasies interpretades amb instruments històrics del renaixement.
L’humanisme valencià (segles XIV a XV) va conéixer autors tan emblemàtics com Ausiàs March, Joan Roig de Corella o Jordi de Sant Jordi, tots ells coneguts a tot el món i reconeguts pel mateix Miguel de Cervantes. L’amor cortés, les contradiccions entre el sentir diví i del terrenal, o la cerca del vertader sentit de la vida són les principals temàtiques que les tres disciplines artístiques van mostrar, sempre al servei de la paraula, creant un sublim ambient de recolliment, intimitat i profunda bellesa.
Toni Aparisi va cursar estudis d’art dramàtic a l’Escola Superior d’art Dramàtic i Dansa de València (E.S.A.D) i de dansa a les escoles valencianes d’Amparo Bayarri, Amparo Benimeli i en el Centre Europeu de Dansa, completant després la seua formació amb el treball al costat de coreògrafs de la talla de Gerard Collins, Olga Poliakof, Francesc Bravo, Gracel Meneu, Vicente Sáez, Carolyn Carson, Santiago Sempere o Rosángeles Valls.
Entre els seus nombrosos reconeixements, ha rebut el Premi Max al millor ballarí 2007, el Premi Abril al millor ballarí 2006 i 2007, set nominacions als premis MAX de les arts escèniques i cinc als «Premis dels Arts Escèniques Valencianes de la Generalitat Valenciana, Primer Premi en l’IV Certamen Coreogràfic de Madrid amb la peça «Trapping que és gerundi», així com Beca al millor ballarí per a la «Merce Cunningham School».
Robert Cases està especialitzat en la interpretació d’instruments històrics de corda premuda, des de l’Edat mitjana fins als nostres dies. La seua labor com a músic solista, així com acompanyant, li ha portat a les principals sales del panorama internacional i a realitzar més d’una vintena d’enregistraments, una d’elles, Quattrocento, va ser guardonada en 2018 amb els ICMA Awards al costat de Capella de Ministrers. Gràcies a la seua versatilitat com a intèrpret va ser becat per la Spanish Guitar Foundation per a recuperar la guitarra de deu cordes que el mestre Narcís Yepes va portar a la seua màxima expressió. Actualment forma part del grup valencià Capella de Ministrers, després d’haver col·laborat amb formacions com la Nederlandse Bachvereniging, Vespres d’Arnadí, Nereydas, Música Trobada o Victoria Musicae, entre altres.