Cicle “Els Imprescindibles de San Miguel” en La Llum de la Memòria
Retrat romàntic: Chopin, Beethoven i Brahms
Dijous, 23 de maig, Sala San Miguel (carrer d’Enmig, 17. Castelló), 19.30 hores.
Entrada lliure fins a completar aforament per a 160 espectadors a través d’invitació gratuïta (màxim 2 per persona, indicant nom, correu electrònic i telèfon de contacte), a recollir a partir del 10 de maig.
- En el telèfon 964 232 551 (de dilluns a divendres, de 8.15 a 14.45 hores)
- A través del correu electrònic programacion@fundacioncajacastellon.es
- A la Casa Abadia (Plaza de l’Herba, s/núm., 2n. Castelló, de dilluns a divendres, de 8.15 a 14.45 hores)
La Diputació de Castelló proposa a través de la quarta edició de La Llum de la Memòria, l’ambiciosa iniciativa d’acostar el millor del nostre patrimoni artístic, a través d’una exposició que recorre les diferents comarques, recuperant el seu propi llegat per a gaudi públic a través d’un ampli grup d’obres d’elevada qualitat, amb la característica comuna d’haver sigut intervingudes i recuperades pel Servei de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la pròpia Diputació. Unes ho han sigut al llarg de la seua història, des de la seua creació fa més de mig segle. Les altres s’han restaurat per a l’ocasió. En totes es fa patent la professionalitat i la delicadesa del personal que presta el seu servei en aquest departament.
Amb aquest motiu se celebra dijous, 23 de maig, el concert “Retrat Romàntic” en el qual s’interpretaran tres de les peces més importants compostes per a música de cambra:
- Sonata per a Cello en G Menor, Op. 65, escrita per Frédéric Chopin en 1846. És una de les nou obres de Chopin publicades durant la seua vida que van ser compostes per a instruments diferents del piano (encara que el piano encara apareix en totes les obres que va escriure). La sonata és notable per la concentració del seu material: gran part de la música del primer moviment sorgeix de la declaració d’obertura del cello, i certes formes temàtiques apareixen en tots els seus moviments. Els últims tres moviments van ser interpretats públicament per primera vegada per Franchomme i Chopin en l’últim concert públic del compositor, en la Salle Pleyel el 16 de febrer de 1848.
- Trio núm. 4, en si bemoll major, Op. 11, escrit originàriament per Beethoven per a piano, clarinet i violoncello; després el violí va vindre a reemplaçar a l’instrument de vent; però la partitura es pot tocar en les dues formacions. Va ser composta en 1798, dedicada a la comtessa Von Thun, interpretada en sessió privada en data desconeguda a casa del comte de Fries i, finalment, publicada a l’octubre de 1798 per la casa Mollo de Viena.
- Trio Op. 114 per a clarinet, cello i piano en la menor, de Johannes Brahms. Va ser compost en 1891 i és la primera de les quatre obres de cambra que dedica al clarinet, en les quals el compositor redueix les dimensions però incrementa la densitat del que vol dir, marcant una nova concepció de l’instrument i la seua funció en la música de cambra. *Brahms pensava retirar-se a principis de 1890 amb la publicació de la versió revisada del Trio Op. 8, però durant la seua estada en Bad Ischi en 1891, va conéixer al gran clarinetista de l’orquestra de la cort de Meiningen Richard Mühlfeld, el domini de la qual del seu clarinet Ottensteiner i so propi li va fer a Brahms abandonar la idea de deixar la composició. Marcat per aquesta trobada, va compondre aquest trio a més del quintet amb clarinet Op. 115 i les dues sonates per a clarinet Op. 120.Les peces seran interpretades pel pianista moldau Arcadie Triboi, que ha treballat amb el mestre Zubhin Metha; la cellista Elif Bugu Ünlüsoy i el clarinetista Alberto Agut, tots ells també del Festival Internacional de Música de Cambra de Castelló.