La Vergine del Pilar tra San Giacomo e San Pasquale della Real Fabbrica di Ceramica di l’Alcora
Del 26 de gener al 14 d’abril de 2023
Galeria Regional de Sicilia del Palau Abatellis (Via Alloro, 4. Palerm, Itàlia)
Fundació Caixa Castelló exposa en el Palau de Abatellis de la Galeria Nacional de Sicília, a Palerm, Itàlia La Verge del Pilar entre Sant Jaume i Sant Pasqual, de la Real Fàbrica de Ceràmica de l’Alcora, es tracta d’un exemple singular de panell devocional valencià en els fons artístics de la Fundació Caixa Castelló.
La producció de panells ceràmics de caràcter devocional, i el protagonisme de primera magnitud dins del camp de les arts sumptuàries espanyoles aconseguit per la ceràmica valenciana, coincideix amb el gran impuls que va suposar la popularització de noves pràctiques de devoció popular a partir de la segona meitat del set-cents, afavorides gràcies a l’expansió demogràfica i econòmica, tant agrària com industrial, viscuda a les comarques del llevant espanyol, que d’altra banda és comú a tota Europa Occidental.
Aquest panell dels fons artístics de la Fundació Caixa Castelló, des de la seua adquisició en 1965, és considerat una de les produccions de azulejería més interessants de quantes van eixir dels forns de la Real Fàbrica de Ceràmica de l’Alcora. A més del valor estètic intrínsec que presenta aquest panell de 126×84 cm., amb una placa central de 63×42 cm., envoltat de azulejería de 21×21 cm., té la singularitat que estava instal·lada al pati d’entrada de l’edifici fundacional. La composició es presentava realçada per un marc rectilini d’estuc coronat per una gran venera entre garlandes simetrizadas de fulles i flors. La placa central narra l’aparició sobre una columna de jaspi de la Verge del Pilar (de clares al·lusions a la condició aragonesa dels comtes propietaris), amb el Xiquet en braços entre núvols i querubins. Al fons de la composició es veu el riu Ebre i la ciutat de Saragossa. Als peus de la columna presenta agenollats a l’apòstol Santiago, també denominat sant Jaume, patró d’Espanya, i a sant Pasqual Bailón, no sols també aragonés de Torrehermosa, sinó patró de la fàbrica en la denominació oficial de la qual figurava amb capella i festa anual, a més de ser un dels sants més representats en les plaques ceràmiques que van eixir de la Real Fàbrica.
- ISBN 978-84-127230-6-9
- 46 pàgines