Col·loqui
Pilar Dolz i Carlos Asensio: “Col·loqui Constel·lació Castelló-Berlín, creació contemporània entre dos punts de llum”
GlogauAIR, Berlin (Glogauer Str. 16, 10999 Berlin).
Dimarts, 30 d’agost, 19.00 hores. Entrada lliure fins a completar aforament.
Chema Alvargonzalez va fundar la residència d’artistes GlogauAIR en 2006, en un dels edificis històrics de Kreuzberg, a Berlín. Va ser un artista conceptual que va viure i va treballar entre Espanya i Alemanya. La idea de viatge sempre va ser present en la seua obra.
En aquest col·loqui, moderat per Alfredo Llopico (gestor cultural de la Fundació Caixa Castelló), participa Pilar Dolz, directora de Cànem Galeria de Castelló. Des de mitjan anys 70 del segle XX Chema Alvargonzalez va participar sovint de la vida cultural i artística desenvolupada en aquesta galeria emblemàtica de la ciutat de Castelló, participant en exposicions col·lectives i individuals, com la celebrada l’any 2000 “Castelló, sone de ciutat”.
D’altra banda, Carlos Asensio és l’últim dels artistes seleccionats amb la Beca Hàbitat Artístic de l’àrea de cultura de l’Ajuntament de Castelló, que té com a objectiu enriquir l’experiència dels artistes de Castelló i els seus projectes en qualsevol disciplina artística: pintura, escultura, gravat, dibuix, fotografia, videoart, a través de la convivència i la interacció.
Com afirma Juan Manuel Bonet, “poques galeries privades de la perifèria poden presumir d’haver fet tant com Cànem per l’art del nostre temps. La majoria de les figures rellevants de l’escena del nostre temps, i no sols de la valenciana, han passat per la sala. Els galeristes, a Espanya, tenen sempre una mica d’herois (un terme juanramoniano, i sota la seua ploma més ètic que estètic), de predicadors en el desert. Això en la perifèria sol ser el doble d’heroic. Heroic ha sigut també el combat que Pilar Dolz ha lliurat en el vessant editor de la galeria, ja que de la seua tórculo han eixit estampes i llibres de bibliofilia”
Una galeria d’art ha d’aportar valor al seu entorn. Cànem va ser fundada a Castelló el 1974, un any abans de la mort de Franco. Un grup de joves inquiets amb una iniciativa vocacional, no sols per l’art, sinó social i cultural, van pensar que des d’un espai ”comercial” seriosa més fàcil incidir en la societat local. No és que a Castelló no hi haguera galeries, n’hi havia i moltes, però no hi havia cap que mostrara, no ja l’art contemporani, sinó la modernitat, mostraven bons pintors, però d’una pintura convencional i comercial.
Atés que Castelló és una ciutat perifèrica i de mitjana població, no habituada a les experiències de l’art no convencional, la programació ha cuidat sempre presentar els treballs d’autors de les avantguardes històriques, així com aquells joves que ja destacaven marcant camins de la contemporaneïtat.
Per part seua, el treball de Carlos Asensio (Castelló, 1986) sorgeix com una necessitat d’aprofundir en alguns conceptes adscrits al context més immediat i això significa representar a través de l’art els problemes existents en la societat contemporània, la qual cosa al·ludeix directament a la necessitat de revisar els valors en els quals se sustenta la moral humana en l’actualitat.
El seu treball en GlogauAIR respon en el seu conjunt a una elaborada reflexió dirigida cap als efectes resultants dels actes produïts per la humanitat i per tant inherents a la condició humana. En primer lloc, partint de l’aspecte econòmic que d’alguna manera és el germen sobre el qual comença a gestar-se el projecte. No en va, a partir d’ací comencen a aparéixer altres subtemes que, sense perdre cap relació amb el concepte genuí, aporten una visió més àmplia, enriquint el treball ja la vegada dotant-lo de major continuïtat. Així, entren en joc aspectes com les catàstrofes naturals o el maltractament a la naturalesa, en contraposició als agents del progrés humà.
Carlos Asensio és llicenciat en Belles arts i posseeix un Màster en Producció Artística per la Universitat Politècnica de València on obté una alta qualificació per la seua tesina final “Inhospitable plaus”. També ha cursat un Studio Program en el Berlin Art Institute on va rebre classes magistrals de la mà de Bernhard Martin o Larissa Fassler.
Aquesta activitat a la ciutat de Berlín és el resultat de la col·laboració de la Fundació Caixa Castelló i la Diputació de Castelló amb La Memoria Artística de Chema Alvargonzález a través de GlogauAIR Art Residency Berlin, i la col·laboració del programa PICE d’Acció Cultural Espanyola (AC/E) per a la internacionalització de la cultura espanyola, que impulsa i facilita la presència exterior del sector creatiu i cultural espanyol.