Pilar Dolz: “Ritorno”

 

Del 5 d’octubre al 26 de novembre de 2023

Casa natal de Rafael (Via Raffaelo, 57. 61129 Urbino. Italia).

Obert de dilluns a dissabte, de 9.00 a 13.00 i de 15.00 a 19.00 hores. Diumenges i festius, de 10.00 a 13.00 i de 15.00 a 18.00 hores.

 

En 1971, a Espanya començaven els temps d’obertura internacional. S’albirava l’arribada de la democràcia. Aquell any Pilar Dolz (Morella, 1945) va arribar a Urbino per a veure una exposició de gravats de la Scuola del Libro. Venia de Peruggia, on havia estat estudiant gravat, gràcies a una beca, en els cursos d’estiu de l’acadèmia de belles arts Pietro Vannucci. Una vegada en Urbino va prendre la decisió de matricular-se en els cursos internacionals d’estiu de gravat, organitzats en l’Institut Statale d’Art d’Urbino per la prestigiosa Accademia Raffaello. Durant els estius de 1972 i 1973 va assistir als tallers de gravat en relleu-xilografia amb el professor Pietro Sanchini (1915-2002), gravat calcogràfic amb el professor Renato Bruscaglia (1921-1999), i litografia amb el professor Carlo Ceci (1917-2013), amb el qual va completar els seus coneixements de litografia.

Per a Pilar Dolz, a més, Urbino representa el compromís de sotmetre’s a les exigències de l’aprenentatge de l’ofici de gravadora, una condició essencial, amb l’“objectiu que significava continuar aprenent en escoles i tallers diferents”, segons ella mateixa afirma. Com recorda Antònia Vilà en el catàleg de l’exposició a Castelló de 2022 de Pilar Dolz, si a l’Espanya dels anys 70 els gravats eren monocroms, entintats en un sol color, per al cas d’Itàlia es desplegaven en planxes acolorides per seccions que permetien imprimir en dos o tres colors en una sola passada de pressió pel tòrcul. D’aquí ve que fora en els tallers de litografia i de xilografia a Urbino on Pilar va poder apreciar i experimentar l’eclosió del color en plural, abans de tornar a Castelló en 1974, per a seguir la seua vocació gràfica.

La Fundació Caixa Castelló està en l’origen d’aquesta exposició a Pilar Dolz. Després de Present continu, la retrospectiva que, del 2 d’abril al 10 de juny de 2015, va presentar la trajectòria de quaranta anys de la galeria Cànem de Castelló a la Sala Sant Miquel de la capital de la Plana, arriba el moment de retre homenatge als seus cinquanta anys de treball creatiu com a gravadora indispensable a Castelló.

Només recentment la labor de gravadora ha pres la importància que mereix aquest ofici en la seua trajectòria personal. L’obra gràfica ha ocupat un espai fonamental en la vida de Pilar Dolz, desenvolupant una trajectòria sòlida al llarg dels anys, en un món que encara hui continua sent majoritàriament masculí. Dos vessants, gravadora i galerista, que evidencien el compromís estètic i personal amb la cultura i la societat del lloc en el qual ha nascut i viscut durant tots aquests anys.

La Fundació Caixa Castelló reforça amb aquesta exposició la seua vocació europeista, feta realitat gràcies a haver pogut catalitzar la col·laboració amb la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de Castelló. Tot això gràcies a l’Ambaixada d’Espanya a Itàlia, a través de la seua Conselleria de cultura i ciència, que es materialitza en la mostra de la Casa natal de Rafael en Urbino – Bottega di Giovanni Santi, amb el suport de Galleria Nazionale delle Marche del Palazzo Ducale di Urbino, com a continuació de l’exposició celebrada en l’Acadèmia de Belles arts de Sofia, al setembre de 2023, gràcies a l’Institut Cervantes de Sofia a Bulgària amb motiu de la Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea.

L’exposició ha sigut comissariada pel Doctor Luigi Bravi, president de la Accademia Raffaello di Urbino i el Doctor Alfredo Llopico, tècnic de cultura de la Fundació Caixa Castelló.

L’artista castellonenca Pilar Dolz neix a Morella en 1945. Va cursar estudis de dibuix i pintura a l’Escola Massana i a l’Escola de Belles arts de Barcelona, així com formació de gravat, litografia i xilografia en la secció d’Arts del Llibre de l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona. També a Itàlia, en la Accademia Raffaello i en el Istituto Statale d’Art, Scuola del Llibre, totes dues en Urbino; a Perusa, en la Accademia de Belle Arti Pietro Vannucci i a París en el Atelier 17, amb Stanley William Hayter, i en el Atelier Goetz.

Ha realitzat innombrables exposicions individuals a Espanya, però també a Itàlia, França, Suïssa, o el Japó, entre d’altres, sense oblidar que els seus gravats es troben en col·leccions com la del Museu de Belles arts Sant Pius V de València, al Centre de Grafica e Documentacione de San Bernardino de Urbino, la Biblioteca Nacional de Madrid, la Biblioteca Sormani de Milà o la Biblioteca de Catalunya, a Barcelona, per citar-ne alguns.

  • © foto: Ester Pegueroles
  • © diseño: David Morcillo