Pepa Cases: “Bésame 2.0″

Espectacle didàctic de dansa participativa per a la prevenció de la violència de gènere

Sala San Miguel (carrer d’Enmig, 17. Castelló)

  • Sessions per a públic general: 16 i 23 de novembre, 19:00 hores

  • Sessions per a grups d’estudiants segons reserva a la Fundació Caixa Castelló

  • Sessions per a grups en horari de matí i vesprada, amb reserva gratuïta prèvia a la Casa Abadia (Plaça de l’Herba, s/nº, 2º. Informació a través del telèfon 964 232 551 o programacion@fundacioncajacastellon.es)

Amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport – Generalitat Valenciana

  

“Bésame 2.0” és el resultat d’una proposta de dansa participativa i personal que treballa el tema de la violència de gènere d’una manera íntima i propera atès que compta amb el treball de l’actriu i ballarina Pepa Cases, també directora de la companyia professional A Tempo Dansa i amb una pedagoga i experta en tractament de casos de violència de gènere que s’estableix com a nexe escènic entre la intèrpret i els joves de Castelló i província d’una manera més objectiva i dinàmica.

Aquest treball parteix d’una peça breu de dansa que, després de 10 anys d’haver sigut creada, torna reformada, reestructurada i evolucionada, amb major durada i alternant text teatral i dansa contemporània. La temàtica d’aquesta peça desafortunadament no passa de moda pel que, d’una manera més teatral i personal i enfocat a adolescents reprenen aquesta versió 2.0 amb la intenció de parlar d’aquesta problemàtica d’una manera artística on s’acosta als adolescents mitjançant una història real i on es fa una xarrada-debat al final de la funció.

En aquest espectacle la ballarina Pepa Cases ens conduirà a l’inici d’un matrimoni, unes noces, una il·lusió… un viatge oníric que desencadenarà en violència, impotència, solitud i por, envoltada de tul i vestida de blanc.

En aquesta proposta, A Tempo Dansa, que treballa sempre personatges femenins des de la dansa contemporània amb un punt de vista crític-social però al seu torn íntim i personal, pretén destacar el tema de la violència de gènere d’una manera senzilla i minimalista.

 

DESENVOLUPAMENT DE L’ACTIVITAT

En aquest espectacle-taller organitzat per la Fundació Caixa Castelló amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”, una pedagoga i experta en tractament de casos de violència de gènere acull a les alumnes i alumnes fent una presentació del taller creant un ambient de confiança i cooperació mútua per a entaular una comunicació sense judicis, ni prejudicis, a força d’escolta sana en la qual el llenguatge corporal ocupa un lloc preeminent.

Comença la representació amb un monòleg de l’actriu teatralitzant una història d’amor adolescent que explica en primera persona però també en passat, com a experiència real i on apareixen els detalls de les relaciones adolescents que fan que els estudiants mateixos es delaten amb els seus riures i xiuxiuejos. La relació que està explicant Pepa arriba a un moment en el qual haurà de prendre una decisió i és ací quan és interrompuda per a interactuar amb els adolescents i preguntar-los què farien ells en el seu lloc i comentar les dues possibilitats: seguir amb la relació o abandonar-la.

Després de la participació de l’alumnat sobre aquesta decisió es dóna motiu al fet que Pepa mostre que haguera passat si haguera pres la decisió de seguir amb aqueixa relació dolenta. Pepa reprèn la història però aquesta vegada mitjançant el llenguatge de la dansa i els espectadors poden veure com el maltractament psicològic s’ha convertit en violència física situant aquest episodi a partir de les noces on pansa de l’alegria de la festa a la decepció i desesperació d’un matrimoni que ja es va iniciar en un estat insà.

A continuació el temps es deté de nou i entre tots analitzen, amb més confiança la situació i els convida a conèixer quin va ser la decisió que va prendre Pepa realment, plantejant la importància de prendre decisions, de valorar-se, de cuidar-se i de la necessitat de mantenir una relació d’amor basada en el respecte, la llibertat i la igualtat.

Després de la representació de dansa s’inicia el diàleg a partir de l’atracció que senten els estudiants per les qualitats del personatge de Pepa similars a les seues, mentre rebutgen unes altres que són la part que tenen “en l’ombra”. Els xics rebutgen la violència del personatge maltractador, els seus menyspreus, el seu egoisme, la seua covardia…les xiques, la submissió del personatge de Pepa i tots miren en el seu interior aqueixes parts negades perquè d’alguna manera tots es veuen reflectits en el personatge de Pepa perquè és el que ells són, açò és l’efecte espill que es genera a través de la ficció.

Després del diàleg que sol ocupar uns 40 minuts, es convida als xics i xiques a emplenar el “Test de relacions en la parella de joves 2.0” com a instrument de reflexió sobre les conductes de les seues parelles i que dóna informació significativa als professionals tutors del grup de joves sobre les seues relacions.

OBJECTIUS I DESTINATARIS

Es realitzaran sessions d’una hora de durada per a grups de 20 estudiants (a partir de 14 anys) de Castelló i província.

Els centres interessats hauran de realitzar una reserva prèvia gratuïta:

Les sessions són en horari de matí en funció de disponibilitat de dates durant el mes de novembre.

També es programen sessions per a col·lectius que ho sol·liciten que no procedisquen de centres educatius (associacions, col·lectius veïnals…).