Paisatge amb figures: Converses amb artistes entorn d’una col·lecció
Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló, (d’Enmig, 17. Castelló). 15 a 17 de desembre, 19:30 h.
Entrada lliure fins a completar aforent. Pot realitzar reserva prèvia gratuïta de seient en cultura@fundacioncajacastellon.es
La Sala San Miguel de la Fundació Caixa Castelló acull l’exposició Paisaje con figuras: Fons d’Art i Patrimoni UPV fins al pròxim 23 de gener, en la qual es mostra una selecció de l’important corpus de la col·lecció artística de la Universitat Politècnica de València. Amb aquest motiu es proposen tres tardes de trobada amb alguns dels artistes representats en la col·lecció.
Per a això es comptarà amb el testimoniatge de Carmen Calvo, Alex Francés, Pamen Pereira i Pilar Beltrán, creadors l’obra dels quals ha obtingut ja importants reconeixements i els ha convertit en artistes representatius de l’escena contemporània.
Els col·loquis tindran lloc a la Sala San Miguel, a les 19.30 hores, i són d’accés lliure per a tot el públic interessat. Obligatori l’ús de màscara i compliment de protocols Covid-19 de seguretat i aforament.
Dimarts, 15 de desembre, 19:30 hores
CARMEN CALVO (València, 1950) va estudiar a l’Escola Superior de Belles arts de València. La seva obra comença a destacar en el panorama artístic espanyol durant la dècada dels setanta. Les influències del Pop Art, rebudes en gran manera a través de la seva versió valenciana encarnada en Rafael Solbes i Manolo Valdés, integrants de l’Equip Crònica, formen part dels seus començaments. Calvo és un dels referents en la conceptualització contemporània del fragment. Interessada per l’arqueologia, la seva obra té una essència de troballa i de reminiscència.
Materials com el ciment, el marbre, el cristall, el fang, el guix i un llarg etcètera són presents en les seves composicions que s’han renovat amb el pas de les dècades en una evolució que li va portar a representar a Espanya en el Pavelló de la Biennal de Venècia de 1997 al costat del barceloní Joan Brossa. Carmen Calvo ha participat en nombroses exposicions individuals i col·lectives tant a nivell nacional com internacional. Així mateix, ha estat premiada pel seu treball des de 1980 i la seva obra la podem trobar en museus, fundacions i col·leccions privades.
Dimecres, 16 de desembre, 19:30 hores
ALEX FRANCÉS (València, 1962) és un artista multidisciplinari. Doctor en Belles arts i màster universitari en Producció Artística per la Facultat de Belles arts de la Universitat Politècnica de València.
El treball d’Alex Francés se centra en la relació entre cos i imatge; entén l’obra d’art o la imatge artística com el lloc per excel·lència on el cos es dóna, es manifesta i es produeix. En l’actualitat treballa en diferents suports i línies de recerca entorn d’aquesta construcció imaginària del cos, vídeos als quals s’incorpora el sonor i el musical, i en instal·lacions escultòriques que incorporen objectes oposats, escaioles, punt pintat, material tèxtil i altres elements.
L’obra dAlex Francés forma part de col·leccions públiques i privades i ha realitzat nombroses exposicions, tant individuals com col·lectives. En l’actualitat mostra una selecció de l’obra realitzada durant els últims deu anys en el Centre del Carmen de València.
Dijous, 17 de desembre, 19:30 horas
PAMEN PEREIRA (El Ferrol, 1963). Viu i treballa a València des de 1982 on va estudiar Belles arts en la Facultat Politècnica de València.
L’obra de Pamen Pereira es mou entre el dibuix, la pintura, l’escultura, la instal·lació; a vegades la fotografia o el vídeo, o qualsevol altre mitjà o matèria útil per a concretar l’acte creatiu. El seu procés de creació, fos generalment amb l’experiència vital, està molt vinculat a la naturalesa, d’on extreu la major part de les seves imatges.
De fet, el seu treball és la seva biografia artística i totes les seves creacions estan totalment marcades per aquest esperit. Les obres recreen l’entorn quotidià, en el qual neixen les emocions, els viatges, les metàfores, en el qual s’uneixen realitat i fantasia. Des de 1986 la seva obra s’ha presentat en galeries nacionals i internacionals. Ha participat en biennals i fires nacionals i internacionals i les seves obres es troben ja en nombroses col·leccions públiques i privades.
PILAR BELTRÁN (Castelló, 1969) va estudiar Belles arts en la Facultat de Sant Carles de València. Des dels seus començaments l’obra de Pilar, que ja forma part d’importants col·leccions públiques i privades, ha estat multidisciplinària: escultures, sèries fotogràfiques, vídeos i instal·lacions que es combinen buscant en cada projecte el llenguatge més adequat.
Moltes de les seves creacions s’articulen o sorgeixen al voltant de la idea del viatge o del desplaçament, en un sentit ampli. El fet d’haver viscut a l’estranger i estar lluny de “els seus” ha inspirat els seus treballs que parlen del sentiment de pertinença (a un lloc, a un nucli familiar…). Aquesta circumstància, accentuada per la distància també emocional de pertinences, afectes i cures, es converteix en constant reivindicació de la pròpia identitat. En qualitat de migrant el seu treball artístic ha anat absorbint i reflexionant sobre la condició de vulnerabilitat que els desplaçaments provoquen, i alhora i en contraposició, l’enorme capacitat de sobreposar-se a l’adversitat que generen.
En finalitzar cadascuna de les sessions es lliurarà als assistents una publicació dels fons artístics de la Fundació Caixa Castelló.