Cicle Cuencuentahucha d’espectacles d’arts escèniques per a públic familiar

Onírica Mecànica: “Ronem Ram”

 

Dijous, 7 de setembre i divendres, 8 de setembre de 2023, de 17.00 a 21.00 hores.

Sala San Miguel de la Fundació Caixa Castelló (Enmig, 17. Castelló)

Confirmació d’assistència a partir de l’1 de setembre. Durant el mes d’agost pre-reserva en el correu electrònic cultura@fundacioncajacastellon.es (2 per correu)

 

Ronem Ram: ficció especulativa, per a públic a partir de 12 anys, sobre un planeta danyat, un paisatge en crisi, una evocació dolorosament bella d’una realitat desapareguda, comptada en retalls i paisatges de naturalesa i embolicada en una brisa càlida de melancolia. Una mirada sobre el futur des d’un present canviant, veloç i incert, construïda a través de la investigació científica, tecnològica i artística per a proposar una reflexió sobre la crisi climàtica a partir de l’actual col·lapse mediambiental de la Mar Menor, en el camp de Cartagena (Múrcia).

En aquesta proposta escènica es convida al públic a entrar en un altre món, un món en el qual la figura de l’actor o actriu es dilueix per a cedir el focus a objectes, paraules i accions poètiques. Un viatge als estranys paisatges de l’ànima i a les preguntes del present per a un espectador actiu que construeix, crea i s’emociona…

L’espectador/visitant té dues possibilitats d’experimentar l’obra. Amb el seu telèfon mòbil, mitjançant la descàrrega de l’àudio a través d’un codi QR situat en l’entrada de la sala. O bé a través de l’audioguia que facilitaria la companyia i que serà entregada completament desinfectada.

Aquest espectacle-instal·lació de Jesús Nieto/Onírica Mecànica, és un complex dispositiu escènic de ciència i ficció que combina arts plàstiques, art sonor i diversos recursos tecnològics des d’una mirada narrativa i teatral. Cada espectador/visitant recorrerà, seguint el so dels seus auriculars, diferents peces plàstiques interactives i alguna presència humana en un estrany viatge a un ecosistema especulatiu de futur.

  • Duració del recorregut 55 minuts
  • Nombre màxim de visitants per hora 12 (4 visitants cada 20 minuts)
  • La instal·lació pot acollir un màxim de 72 visitants per dia.

Onírica mecánica és una companyia fundada per Jesús Nieto en 2007. És un projecte d’investigació i creació que construeix mons poètic-mecànic-imaginaris. La companyia aprofundeix en la memòria recent i en la relació de l’ésser humà amb la naturalesa i la tecnologia. Les seues 12 creacions s’han representat en més de 800 ocasions en 25 països, collint una desena de premis per la innovació i originalitat de les seues propostes.

En una primera etapa, aprofundeixen en el teatre d’objectes per a tots els públics, amb particular atenció als interessos, inquietuds i llenguatges contemporanis de joves i adolescents. A aqueix període corresponen: ‘L’intrèpid viatge d’un home i un peix’ (Premi a la Millor Escenografia Fira de Titelles de Lleida- Esment especial FETEN), ‘Circ submarí’ (Premi del Jurat Internacional Fira de Titelles de Lleida) o ‘L’home que mai es banya’ (Premi a la Millor Dramatúrgia i a la Proposta més Innovadora Fira de Titelles de Lleida).

Des de 2012 incorporen al públic adult i transiten entre diferents formats i experiències escèniques que habiten, no sols l’edifici teatral, sinó també qualsevol espai públic o privat. Aquestes peces formulen preguntes que qüestionen el present i la nostra relació amb la tecnologia, des d’una estètica i mirada pròpia. A aquesta etapa pertanyen: ‘Ronem Ram’ (Premi a la Proposta més Innovadora TAC Valladolid), ‘Fràgil’ (Premi a la Proposta més Innovadora Fira de Titelles de Lleida), ‘El Rumor del Soroll’ (Premi del Jurat de les Autonomies Fira de Lleida) o ‘Morfologia de la Ceguesa’.

La companyia també ha realitzat la direcció artística convidada d’altres projectes com a Finestres, de Teatre Paradís (Premi FETEN al Millor Espectacle per a la Primera Infància).

Onírica Mecànica mostra habitualment les seues creacions i experiències en els principals festivals i programacions de més de 25 països amb el suport de: Inaem, aecid, Institut Cervantes, Ica Murcia o Xarxa de Teatres Alternatius.