Cicle Cuencuentahucha d’espectacles de teatre i titelles per a públic familiar
La mar de marionetas: “Picasso pels pèls”
Dissabte, 21 de maig, Sala San Miguel de la Fundació Caixa Castelló, 11.30 hores
Duració: 50 minuts. Entrada lliure, amb reserva gratuïta en cultura@fundacioncajacastellon.es
Eugenio Arias naix en 1909. Sempre va ser un xiquet despert i intel·ligent. Aprén l’ofici de barber gràcies el seu oncle, però es veu obligat a exiliar-se durant la Guerra Civil Espanyola. Una vegada a París munta una barberia, on coneix a Pablo Picasso. Entre els dos sorgeix una gran amistat que es veu enfortida amb el pas dels anys.
La present producció de titelles per a públic familiar a càrrec de la Mar de Marionetas, és fruit d’un intens treball de recerca i documentació, amb el qual s’ha aconseguit acostar-se a la realitat del moment de manera lúdica i divertida. S’han seleccionat les obres que millor podien definir la relació amistosa entre el genial artista, Picasso, i el que fora el seu barber i amic durant tants anys.
Entre les obres seleccionades trobem en el Quixot, que representa l’amor que tant Picasso com Eugenio compartien pels llibres i la literatura espanyola; la caixa del barber, regal específic a causa de la professió d’Arias; els quadres de la mare d’Arias i de Jaqueline, pel seu valor emocional; una ceràmica taurina, pel seu gust compartit pels bous, les manifestacions populars i Espanya, entre altres.
«La Mar de Marionetas» naix en 1997 com a continuació de la trajectòria professional iniciada en 1981 per la marionetista Marta Bautista. Baptista, amb formació internacional, ha dirigit i produït diversos treballs per a l’àmbit de la televisió, destacant «Les aventures de Bor» realitzada amb l’afany d’acostar el teatre al gran públic.
L’objectiu de “La Mar de Marionetes” és conjuminar en un espectacle el gaudi i enteniment de la música, el gust per la cultura clàssica a través dels seus mites, el cultiu de la sensibilitat per les obres d’art de grans pintors i escultors i la posada en escena amb teatre de marionetes, que compta amb un llenguatge teatral propi, ple de llicències i simbolisme sent, al mateix temps, desenfadat i còmic. El treball de la companyia abasta des d’espectacles de gran format, com l’òpera “Orfeu i Eurídice”, a altres unipersonals, com a “Ratolí de Biblioteca”. Les últimes produccions de la companyia tenen com a protagonista indiscutible a la música en directe. En els últims anys ha desenvolupat diversos projectes per encàrrec de diferents Museus a nivell nacional, com El Guggenheim, El temple de Debod, o la Subdirecció General de Museus de la Comunitat de Madrid, per al Museu Picasso o l’Expo Zaragoza 2008, entre altres.
Les gires internacionals dels últims anys (Guinea Bissau, el Brasil, el Marroc, Itàlia, Bulgària i Grècia) han donat a la companyia una perspectiva molt més àmplia i enriquidora i ha reforçat les seues troballes en la cerca constant d’un estil propi, una empremta singular com a creadors.