La Llum de la Memòria

Sala San Miguel de la Fundació Caixa Castelló. Del 15 d’abril al 15 de juliol

Inauguració 15 d’abril, 19:30 hores.

Obert de dilluns a dissabte, de d’11:30 a 13:30 hores i de 17:30 a 20:30 hores. Tancat diumenges i festius

 

Diuen que un poble sense història és un poble sense memòria. Les nostres arrels, les nostres tradicions i el nostre patrimoni constitueixen la identitat de cadascun dels 135 pobles que conformen aquesta província única. A la nostra història ens devem i la nostra obligació, com a poble, és cuidar i mantindre el llegat dels nostres avantpassats i avantpassades.

Sota aquesta premissa va nàixer en 1981 el Servei de Restauració i Béns Culturals de la Diputació de Castelló, i des de llavors han sigut milers les peces, tant religioses com civils, les que han passat pels seus tallers per a retornar-los el valor esquinçat per la història. En cada racó de la província, en cada església, ajuntament o museu, hi ha un tresor recuperat per les màgiques mans d’aquest equip. Aquestes peces restaurades al llarg del temps i altres restaurades per a l’ocasió, atenent la seua qualitat, són la base d’aquest cicle d’exposicions.

La Llum de la memòria és una iniciativa que arriba amb un ferm propòsit: acostar la nostra cultura i patrimoni als nostres pobles perquè la gent de Castelló admire l’esplendor de la nostra terra a través de l’art heretat i hui recuperat, perquè no estem disposats a renunciar a la nostra història i perquè els nostres pobles es mereixen noves oportunitats. La Llum de la memòria és un nou motiu d’orgull per a la gent de la província i al mateix temps un pretext per a reivindicar els nostres pobles d’interior, paisatges, patrimoni i forma de vida.

La Sala San Miguel acull una exposició amb les més valuoses obres del patrimoni històric-artístic castellonenc, amb peces inèdites d’inigualable valor patrimonial, recuperades pel Servei de Restauració i Conservació de Béns Culturals de la Diputació de Castelló, un dels serveis més prestigiosos de tot l’estat espanyol. Amb això, ret homenatge a cinquanta anys de funcionament d’aquest servei i fa balanç de multitud d’obres restaurades, seguint uns criteris estrictes de qualitat i importància en el context del patrimoni històric-artístic castellonenc.

A San Miguel es mostraran obres de la Plana Baixa i Plana Alta, dels segles XV al XVIII, que són el més selecte dels apartats d’orfebreria, pintura, teixits i escultura de les nostres comarques. Entre els noms dels artistes representats estan Ribalta, Ignacio Vergara, Quinzá, Esteban March, J.B. Sunyer, Antonelli, Vicent Gosalbo, Urbano Fos, José Sebastián, José Ferrer, panells de la Real Fàbrica de Ceràmica de l’Alcora, etc.