Hugo Martínez-Tormo: “Ecodistopies”
Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló (d’Enmig, 17. Castelló)
Del 18 de setembre al 7 de novembre. Obert: de dilluns a dissabte, de 17:30 a 20:30 hores, i dissabtes, a més, d’11:30 a 13:30 hores. Festius tancant
Inauguració, divendres, 18 de setembre, 19:30 hores, amb control d’aforament per raons de seguretat i confirmació prèvia d’assistència al telèfon 964 232 551 o al correu electrònic cultura@fundacioncajacastellon.es
La quantitat de residus que acaben a la deriva en les mars i oceans creix exponencialment cada dècada, convertint-se en una de les problemàtiques mediambientals més preocupants.
Les accions humanes generen conseqüències. És necessari buscar solucions realistes i viables a curt termini per a evitar que la nostra societat es dirigisca cap a una distopia ecològica dolorosament real.
ECODISTOPIES vol visualitzar la magnitud d’aquesta contaminació, i urgir-nos a la reflexió. Com podem invertir aquesta tendència i viure d’una manera sostenible? És imprescindible superar la separació entre els discursos i els fets per a poder detindre aquesta carrera cap al precipici.
Aquesta exposició és part d’un projecte de sensibilització més ampli que es va iniciar amb el Congrés Internacional sobre Drets Humans i Justícia Climàtica, celebrat a València el 24 i 25 d’octubre de 2019. La mostra conté com a peça central ‘El Catxalot’, una instal·lació que reprodueix els materials que van ser trobats a l’interior d’una balena trobada morta a la platja de Castell de Ferro de Granada en 2012. L’exposició estarà oberta fins al 7 de novembre en horari de dilluns a dissabte de 17:30 a 20:30 hores i els dissabtes, a més, d’11:30 a 13:30 hores.
Hugo Martínez-Tormo (València, 1979) és enginyer agrícola i llicenciat en Belles arts, amb estudis de màster en Multimèdia i arts visuals per la Universitat Politècnica de València també a Interface Culture de Linz a Àustria. Gràcies a la seua formació científica i artística, la seua obra se centra en la relació entre l’art, la ciència, l’ecologia i la tecnologia, tractant temes com l’emergència mediambiental, sempre des d’una visió crítica. Martínez-Tormo és un artista multidisciplinari que fa ús d’instal·lacions en les quals empra la pintura, l’escultura, el vídeo o la fotografia com a mitjans d’expressió.
L’exposició Ecodistopies i el Congrés de Drets Humans i Justícia Climàtica són part d’un projecte de la Fundación Mainel i Promoció Social, finançat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana, que pretén, a través de l’educació i l’art, contribuir a un model de desenvolupament sostenible que garantisca el compliment dels drets humans.
L’exposició s’enmarca dintre del Festival de Fotografia Imaginaria 2020, amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports, la Universitat Jaume I de Castelló, la Diputació de Castelló, i la Regidoria de Cultura i l’Àrea de Transició Ecológica de l’Ajuntament de Castelló.