DIMCAS, Dia Internacional dels museus 2023

Hopper-esc: Experiència artística inmersiva amb Edward Hopper

 

Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló (Enmig, 17. Castelló)

Dijous, 25 de maig. De 16.00 a 21.00 hores. Participació gratuïta amb reserva a través del correu cultura@fundacioncajacastellon.es (indicant nom, telèfon i franja horària en la qual pot participar)

Ampliació al divendres, 26 de maig, de 17.00 a 21.00 hores

 

L’artista i fotògraf castellonenc Andrés Gallego ha trobat en el llenguatge visual la manera de crear mons paral·lels en el qual es desenvolupen múltiples històries que transporten a l’espectador a diferents punts de les seves experiències personals. Rep les seves principals influències del món de la pintura clàssica, obtenint inspiració de mestres de la pintura clàssica, com Velázquez, Caravaggio i Vermeer entre altres, així com de pintors contemporanis com Edward Hopper, sense oblidar l’impacte directe de l’obra d’altres creadors com Eugenio Recuenco, Le Turk, Erwin Olaf i Gregory Crewdson.

Edward Hopper ​ (Nova York, 1882-1967) és cèlebre sobretot pels seus retrats de la solitud en la vida estatunidenca contemporània. Se’l considera un dels pintors de l’escola Ashcan, que a través de Arshile Gorky va portar a l’expressionisme abstracte posterior a la Segona Guerra Mundial. En 1992, alguns fotògrafs nord-americans li van realitzar un homenatge a través d’una exposició amb la qual emparentar fotografia i pintura. En l’acte, Joel Meyerowitz va posar l’accent en la diferència fonamental entre el caràcter de la fotografia com a fet momentani i el caràcter de la pintura com a procés.

Per a aquesta ocasió Andrés Gallego reconstruirà ‘Sol del matí’, la cèlebre obra de Hopper, de manera que el visitant pugui endinsar-se en els secrets d’aquesta pintura del gran mestre realista nord-americà, en la qual representa a la seva dona Josephine (Jo), com a model en solitud i silenci, banyada en la llum del sol del matí.

Quan Jo va posar per a aquest quadre tenia 69 anys, i l’artista mostra a la seva musa (i també artista). El quadre és bellament auster: la model en el seu llit, en una habitació sense ornaments i una finestra en la qual es veu un cel blau i un edifici de maó vermell. El pintor porta al llenç els centenars d’esbossos sobre aquesta simple idea que rondava el seu cap: el contrast entre interior i exterior i la llum del matí incidint en tots els elements.

Hopper-esc es tracta d’un projecte interdisciplinari amb clares influències de les tècniques del diorama i l’artifici. En l’espai tridimensional d’una sala d’exposicions, el visitant podrà experimentar l’experiència de convertir-se en un ‘tableau vivant’.

La participació és gratuïta, el dijous 25 de maig, amb reserva prèvia a través del correu cultura@fundacioncajacastellon.es, indicant el nom del participant i l’interval de deu minuts, de 16.00 a 21.00 hores, en el qual pot participar en l’activitat.

Fundació Caixa Castelló remetrà la fotografia realitzada en format digital.