Helio Piñón i Joan Montañés Xipell: “Operación Capitolio: Un sueño de altura”
Xarra-col·loqui. Dimecres, 8 de juny, 19.30 hores.
Entrada lliure con reserva gratuïta en cultura@fundacioncajacastellon.es
Amb motiu de l’exposició de Chema Alvargonzález “Entre puntos de luz: trazando una constelación”, a la Sala San Miguel de la Fundació Caixa Castelló, del 28 d’abril al 2 de juliol, el periodista Joan Montañés Xipell entrevistarà l’arquitecte Helio Piñón. L’objecte del col·loqui posarà en relació la serie “Castelló, somni de ciutat”, que l’artista Alvargózalez, va realitzar l’any 2000 utilitzant el skyline de Castelló i l’ensomni desenvolupista que va construir els nostres gratacels.”Operació Capitoli”, l’edifici singular de la cèntrica call Asensi, va ser el reclame de la promoció d’habitatges de finals de la dècada dels anys 60 i un motiu, també en aquest moment, per a dialogar sobre la ciutat.
Joan Montañés Xipell, llicenciat en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona, Màster en Comunicació per la Universitat de València i periodista en diferents mitjans de la ciutat de Castelló, ha coordinat el suplement d’arquitectura “Territori i Habitatge” del diari Levante-EMV, i, més recentment ha publicat en el periòdic El Mundo, la sèrie d’articles “Castelló dels Plans”, sobre un segle de planejament urbà a la ciutat.
Helio Pinyón va néixer a la fi de 1942 a Onda (Castelló). És Arquitecte (1966) i Doctor en Arquitectura (1976) per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i Catedràtic de Projectes d’Arquitectura en la ETSAB des de 1979, va ser membre fundador de la revista Arquitectura Bis.
Autor de més d’una vintena de llibres el centre de gravetat dels quals teòric és el sentit estètic i la vigència de l’arquitectura moderna. Entre ells, Reflexió històrica de l’arquitectura moderna (Península, 1980), Arquitectura de les neoavantguardes (Gustavo Gili, 1984 / Xúquer, 1989), Curs bàsic de projectes (Edicions UPC, 1998), Helio Pinyón. Passió pels sentits (Edicions del CTAC, 2003), El projecte com (re)construcció (Edicions UPC, 2005), Teoria del projecte (Edicions UPC, 2006), El formalisme essencial de l’arquitectura moderna (Edicions UPC, 2008). Entre els anys 1998 i 2002 va ser vicerector de Programes Culturals de la UPC.
Ha impartit conferències en Escoles d’Arquitectura d’Espanya, França, Itàlia, Suïssa i Portugal, així com mòduls de Màster de Projectes en Facultats d’Arquitectura de l’Argentina, el Brasil, l’Uruguai, l’Equador, Xile, Bolívia, Veneçuela i Colòmbia.
És membre numerari de la Reial Acadèmia de Doctors de Barcelona.