Crea el teu alter ego: Taller de collage amb figures retallables

 

Taller de mediació artística collage amb figures retallables per a l’exposició “Equidistàncies: Souvenirs/Passarel·les, amb Miguel Trillo”

Dissabte, 22 de juny, d’11.30 a 13.00 hores. Sala Sant Miquel de Castelló (carrer d’Enmig, 17. Castelló).

Participació gratuïta amb reserva d’assistència ací

Dirigit a participants de 6 a 96 anys. No es necessita cap requisit previ per a poder participar. Aforament màxim: 20 per sessió

 

Miguel Trillo, el conegut fotògraf de les estètiques juvenils dels carrers del Madrid dels 80, es reinventa en l’exposició Equidistàncies: Souvenirs/Passarel·les, a la Sala Sant Miquel de Castelló. Trillo presenta imatges captades al voltant de les desfilades de diferents Setmanes de la Moda. No són fotos de passarel·les de moda, tampoc ho són de les celebritats que solen acudir a primera fila de les desfilades de les grans marques. Són fotos dels amants de la moda que, amb la seua presència de carrer, no deixen lloc a dubte de què és el que esdevindrà.

Crea el teu alter ego és una sessió de mediació artística en la qual els participants, igual que en l’exposició, els uneix el fet de compartir idèntica actitud malgrat les diferències de geografies, races, credos, sexes… És un cant al respecte i a la integració de la diversitat per a manifestar un món on la cerca de la bellesa és una necessitat vital. Per a això es proposa una jornada d’elaboració de retallables i collage a través de la creació d’un personatge que possibilite als participants reflexionar sobre les seues característiques personals, valors, i experiències, contribuint al desenvolupament d’habilitats artístiques.

Els retallables han sigut sempre un recurs senzill per al joc. Els dissenyadors creen les figures i les diferents peces de roba, cuidant que siguen fàcils de retallar i acoblar. Els usuaris, generalment xiquets, retallen acuradament les figures i les peces seguint les línies impreses. Les peces es col·loquen sobre les figures, sovint utilitzant pestanyes de paper que es dobleguen per a mantindre la roba en el seu lloc, podent crear-se diverses combinacions i escenaris.

Aquests jocs han tingut un impacte significatiu en la cultura popular, influint en la moda, l’educació i l’entreteniment. Han servit com a eina per a ensenyar sobre vestimenta i moda, i han sigut un reflex de les tendències culturals i socials de les diferents èpoques. A Espanya, van aconseguir una tremenda popularitat a partir els anys 50 i 60, ja que a l’ésser de paper el seu baix cost els feia assequibles per a tota mena de butxaques. No obstant això, aquestes figures planes retallables, generalment fetes de paper o cartó que es poden vestir amb diferents conjunts de roba, han sigut un joguet popular durant segles i han evolucionat en disseny i complexitat al llarg del temps.

Les primeres nines retallables es remunten al segle XVIII a Europa. Es tractava de figures impreses en làmines de paper i s’usaven tant per a entreteniment com per a fins educatius. En el segle XIX, la popularitat de les nines retallables va augmentar amb la producció en massa gràcies a les millores en la impressió. Revistes i periòdics van començar a incloure nines recortables com un suplement per als seus lectors. Als Estats Units, l’empresa McLoughlin Brothers va ser una de les primeres a produir nines recortables a gran escala en la dècada de 1850.

Durant la primera meitat del segle XX, les nines recortables es van convertir en un joguet molt popular entre les xiquetes. Moltes publicacions, com McCall’s i Ladies’ Home Journal, incloïen nines retallables amb les últimes tendències de la moda. La Segona Guerra Mundial va augmentar la seua popularitat a causa de les restriccions de materials i costos, fent que els joguets de paper foren una alternativa econòmica.

A més, existeixen figures retallables representen a celebritats, personatges històrics, o figures literàries. També n’hi ha amb enfocament educatiu, ensenyant als xiquets sobre diferents cultures, èpoques històriques, o fins i tot biologia humana mitjançant l’anatomia en paper que en alguns casos s’han realitzat en edicions limitades i sèries especials que són objecte de col·lecció per a adults, amb un gran valor històric i artístic.