Diumenge, 13 de febrer de 2022

«Cicle Castelló en Ruta»

Castelló en ruta: “Ruta per Traiguera: serra de Sant Pere – Real Santuari Verge Font de la Salut – olivera de Sinfo”

Tipologia
  • Senderista 
  • Natura
  • Patrimoni històric
  • Familiar
Dificultat
  • Moderada. Ruta lineal de 6 quilòmetres (anada i volta).
  • Dificultat mitjana (algun tram de senda dificultós) i 300 m de desnivell positiu.
  • Recomanada per a tots els públics.
  • Nenes i nens a partir de 8 anys acostumats a caminar per muntanya.
  • OPCIONAL: visita guiada al Real Santuari de la Verge de la Font de la Salut i tast d’oli mil·lenari.
Recomanacions
  • Roba i calçat apropiat per a senderisme.
  • Bastons.
  • Aigua i esmorzar.
Desplaçament
  • Vehicles particulars.
Cloenda d’inscripcions
  • Divendres, 11 de febrer de 2022, a la 13.00 h.
  • PLACES LIMITADES. Consultar abans la disponibilitat.
 

Preus, durada i punt de trobada

√ Preu de l’excursió: 12 € / persona. Gratis per a menors de 10 anys. (Inclou segurs)

√ Preu visita guiada (opcional) a Santuari i tast d’olis: 3 € / persona

√ Punt de trobada: 9.00 h a Traiguera, en safaretjos públics, al costat de la font de Sant Vicent, al nord de la població

√ Finalització: al voltant de les 14.30 h en Real Santuari de la Font de la Salut

√ S’inclou assegurança de responsabilitat civil

 

Descripció de l’actividat

A la comarca del Baix Maestrat, en la divisòria entre els termes municipals de Traiguera, Canet lo Roig i la Jana, s’eleva la serra de Sant Pere. Malgrat la seva modesta morfologia aïllada, d’uns 6 Km de longitud i 539 metres d’altura, coberta per una minsa vegetació de matoll, amaga alguns racons interessants que descobrirem en aquesta ruta.

Ja en el punt d’inici podem admirar la capella i la font de Sant Vicent. Conten que cap al 1413, Sant Vicent Ferrer va anar a predicar a Traiguera i va beneir la font perquè mai faltés l’aigua. L’any 1611 es va edificar la capella en agraïment a la visita del sant i potser gràcies a ell brolla l’aigua generosament.

Al llarg del camí, podrem contemplar magnífiques oliveres mil·lenàries, pacients testimonis del pas del temps i un miliari de la Via Augusta que creua el terme de Traiguera.

A través d’una sendera remuntarem cap a la Roca de l’Àguila, lloma que antecedeix a la serra de Sant Pere, gaudint d’àmplies panoràmiques de la mar d’oliveres que envolten Traiguera i s’estenen cap a la costa.

Abans d’arribar al cim, ens acostarem a un peirò, datat l’any 1613, que assenyalava el camí fins a l’ermita.

Un corriol ens portarà fins a les ruïnes de l’ermita de Sant Pere, l’origen de la qual se situa l’any 1369, segons la documentació sobre l’autorització de la seva construcció pel bisbe de Tortosa. En l’actualitat tan sols queda en peus una paret amb tres obertures.

En la mateixa esplanada on està l’ermita es troba la boca d’entrada a la cova de Sant Pere. Un petit pou d’uns 3 metres de profunditat, equipat amb graons metàl·lics, permet l’accés a una gran sala d’uns 20 x 10 m que té un dipòsit construït per a captar l’aigua filtrada i que la divideix en dues meitats. Nombroses inscripcions en els sostres completament coberts de sutge, algunes contemporànies i altres més antigues, fa suposar que la cova va tenir un important paper com a refugi en temps de guerra. En un dels extrems es veu una galeria encegada amb grans pedres i morter que pogués ser un altre accés a la cavitat.

Deixant enrere l’ermita s’aconsegueix una petita planícia, excel·lent mirador on un panell interpretatiu ajuda a localitzar els diferents elements del paisatge que s’observa. I arribarem al vèrtex geodèsic Solà, que marca el cim de la serra a 539m d’altitud.

De camí al Real Santuari de la Verge de la Font de la Salut, podem admirar diverses oliveres mil·lenàries i ja en el Santuari es realitzarà, opcionalment, una visita guiada al complex arquitectònic i un tast d’olis mil·lenaris.

El Real Santuari és el vestigi del pas per Traiguera dels ordes de Montesa i els Hospitalaris. Té el seu origen al segle XIV sent el període de màxima esplendor en el segle XVI. És l’únic amb la categoria de Real de la província, concedida per Carles V l’any 1542, renovada per Felip II i confirmada per Butlla Papal en 1555.

El conjunt d’edificacions actual correspon, bàsicament, al segle XVI amb transformacions del temple gòtic en els segles XVII i XVIII. Precedint l’entrada del temple se situa el pòrtic renaixentista de 1588 i l’espadanya, de l’any 1439, és l’element més emblemàtic d’aquest ermitori medieval que va ser declarat en 2007 Bé d’Interès Cultural amb categoria de monument.