Diumenge, 2 d’octubre de 2022
Cicle “Castelló en ruta”
Ruta per Castellfort: Santuari Mare de Déu de la Font – Sant Pere
Tipologia |
|
Dificultat |
|
Recomanacions |
|
Desplaçament |
|
Tancament inscripcions |
|
Preus, duració i punt de trobada√ Preu: 12 € / persona. Gratis per a menors de 10 anys. (Inclou segurs) √ Punt de trobada: 09.00 h. SANTUARI MARE DE DÉU DE LA FONT (carretera CV-124 des d’Ares del Maestrat en direcció a Castellfort) √ Finalització: 14.30 h. en el punt d’inici √ Menjar no inclòs. Possibilitat de menjar en un restaurant de Castellfort, prèvia reserva en la inscripció. Preu per concertar. √ S’inclou assegurança de responsabilitat civil. |
Descripció de l’activitat
Ruta circular amb alt contingut cultural, simbòlic i emocional. Al llarg de l’excursió seguirem el final del recorregut del primer dia del romiatge de Catí a Sant Pere de Castellfort i l’inici del recorregut del segon dia.
L’antic romiatge és una famosa peregrinació que la població de Catí, i visitants, realitzen fins a Sant Pere el primer dissabte de maig. Està documentada ja en 1424 com a agraïment per les pluges rebudes després d’una prolongada sequera i continua conservant tot el sabor típic de l’antiquíssima tradició.
Durant el recorregut, visitarem dos emblemàtics enclavaments:
L’ermitori de Sant Pere de Castellfort és el situat a major altura de tota la comarca, a 1.282 m en la zona més elevada de la serra. Aquesta ermita és també el temple més antic d’aquestes terres, valuós i bell exemple de l’arquitectura romànica en la seva transició al gòtic, edificat entre els segles XII i XIV possiblement sobre una altra ermita mossàrab més antiga encara.
El temple, d’aspecte tan venerable com humil i sobri, té fàbrica de maçoneria en la nau i de cadirat en l’absis, que mostra la seva forma vuitavada reforçada per contraforts a l’exterior. La porta d’entrada s’obre en ampli arc romànic de dovelles en el qual apareix la data de 1569. El seu aspecte interior és el característic dels temples valencians d’aquesta època, anomenats de reconquesta: planta rectangular amb nau única i dividida en cinc crugies mitjançant arcs que reposen en columnes i pilastres de capitells adornats amb motius animals i vegetals, i suporten la sostrada de fusta de dos aiguavessos. En la decoració, sòbria i austera, destaca el valuós paviment a base de còdols que forma capritxosos dibuixos geomètrics. En l’altar major es venera la imatge de Sant Pere Apòstol.
El Santuari de la Mare de Déu de la Font, un dels més canviats de nom d’aquestes terres, es troba a uns 5 km de Castellfort, al costat de la carretera CV-124; de fet, aquesta carretera passa entre les edificacions de l’ermitori. Situat en l’anomenat Barranc de la Font, al costat d’una espessa pineda, en les seves proximitats brolla una deu de famoses aigües i tot l’entorn gaudeix d’un alt valor paisatgístic i ecològic.
Declarat Monument Historicoartístic l’any 1979, el santuari és un conjunt d’edificacions reunides entorn del temple i a la font que formen un recinte més o menys triangular que recorda vagament a un complex fortificat. Al costat dels murs de l’església està la font, construïda en 1616 per Antoni Salessa, que recull les aigües de la deu de la Verge i des d’ella s’estén en forma de l’hospederia, edifici de dues plantes construït en 1566.
L’estada més valuosa de l’hospederia és coneguda com a Sala Pintada i conté una sèrie de pintures murals monocromes que representen escenes de la vida de Jesús i la Verge ocupant tot espai lliure en les parets. Van ser realitzades en 1597 per un artista anomenat Cerdà.
L’església és un temple de petites dimensions amb coberta de teules de dos aiguavessos. L’entrada és lateral i la façana és senzilla, rematada per una gran espadanya de cadirat amb tres buits i una única campana. La seva única nau és rectangular, dividida en tres trams i la seva capella major va ser construïda en 1502. El recinte està decorat amb pintures i símbols marians i posseeix cor elevat baix el qual es troba la gruta amb la font, ara seca, al costat de la qual es va trobar la imatge de la verge, petita imatge gòtica, del segle XIV, realitzada en fang cuit i de petita grandària que va ser amagada en un sac durant la Guerra Civil. Encara que danyada, va poder restaurar-se i ser reposada en el seu santuari després de la contesa.
A més d’aquests dos llocs emblemàtics, visitarem durant la ruta el poblat de l’edat del ferro de La Lloma Comuna, perfectament restaurat i la Nevera de la serrada dels Matxos.
Reserva l’activitat prement en la imatge:
Contacte:
Fundació Caixa Castelló
Casa Abadia. Plaça de l’Herba, s/nº. 12001 Castelló
Telèfon 964 232 551
Email medioambiente@fundacioncajacastellon.es