Conferència
La Verge del Pilar entre Sant Jaume i Sant Pasqual: Un exemple singular de panell devocional valencià als fons artístics de la Fundació Caixa Castelló
Dimarts, 22 de novembre, 18.00 hores. Carrer Caçadors, 35 de Castelló. Entrada lliure fins a completar aforament
Associació de Dones en Igualtat-Dones Demòcrates de Castelló, amb la col·laboració de la Fundació Caixa Castelló
La producció de plafons ceràmics de caràcter devocional coincideix amb el gran impuls que va suposar la popularització de noves pràctiques de la devoció popular a partir del set-cents. Va ser, a més, un moment favorable per a aquesta pràctica gràcies a l’expansió econòmica, tant agrària com industrial i demogràfica viscuda a les comarques del llevant espanyol, la qual cosa va derivar en la sacralització de l’entorn urbà. En aquest context, la taulelleria valenciana va dedicar especial atenció a aquesta mena de produccions, expressió de la religiositat i la cultura popular, coneguda popularment com els “santets” de carrer. El seu interès artístic, estètic, històric, i fins i tot antropològic, constitueix un patrimoni singular, ancorat en la tradició, present en moltes poblacions de les comarques valencianes des de la segona meitat del segle XVIII, generalitzant-se amb enorme força des de la centúria següent fins als inicis de la segona meitat del segle XX, un moment que coincideix amb l’auge de la religiositat popular després de la guerra civil que va fer que s’encarreguessin o renovessin molts retaules.
Respecte al panell La Verge del Pilar entre Sant Jaume i Sant Pasqual, dels fons artístics de la Fundació Caixa Castelló, és considerat una de les produccions de taulelleria més interessants de quantes van sortir dels forns de la Real Fàbrica de Ceràmica de l’Alcora. Aquesta factoria va ser fundada al costat de l’antic Camí Reial a l’octubre de 1726 pel noble aragonès don Buenaventura Pedro Abarca de Bolea Ximénez de Urrea i Bermúdez de Castro (1699 – 1742), novè comte d’Aranda, en uns terrenys de la seva tinença de Alcalatén, a la qual pertanyia el poble castellonenc de l’Alcora. Amb això crearia una font de riquesa que anticiparia el futur desenvolupament econòmic de la comarca i amb la qual va saber avançar-se al seu propi temps. Així, el seu desig de competir amb les fàbriques estrangeres i l’expressat per Felip V en la seva Real Cèdula de 1729 que la matèria que allí es treballava ‘havia aconseguit [que] sigui de les més brillants d’Europa en la seva classe’, es va mantenir fins a generar una transcendència que supera el local per a aconseguir projecció internacional.
La conferència serà impartida per Alfredo Llopico, Doctor en Història de l’Art per la Universitat de València i responsable d’activitats culturals de la Fundació Caixa Castelló.