Cicle “Femenino Singular”

Alejandra Vallejo-Nágera: “Vampirs emocionals: l’assetjament moral i les relacions”

Sala d’Actes de l’Edifici Hucha. Entrada libre fins completar aforament

Dijous, 31 de maig, 19:30 hores

 

L’escriptora, divulgadora científica i professora espanyola Alejandra Vallejo-Nágera (Madrid, 1958), es va llicenciar en Ciències de l’Educació i en Psicologia en la Universitat Complutense de Madrid. És professora universitària de Psicologia Publicitària i Psicologia i Psiquiatria. En 2006 va ser nomenada membre del Parlament Cultural Europeu. A més desenvolupa la labor de col·laboradora en premsa, ràdio i televisió.

Respecte a la seua faceta d’escriptora cal destacar que els seus llibres, traduïts a diversos idiomes, se centren en la divulgació tant de la psicologia com de la pedagogia amb títols com La edad del pavo, Psicología de la seducción, Tu inteligencia: cómo entenderla y mejorarla, Mi hijo ya no juega, sólo ve la televisión, Hijos de padres separados, Las cien caras de Eva: la personalidad femenina, entre d’altres.

Però el seu públic no és únicament l’adult, ja que també ha escrit obres dedicades a públic infantil, entre les quals destaquen ¿Odias las matemáticas? i Ciencia mágica. Experimentos asombrosos para genios curiosos, que va ser guardonada amb el premi Alcatel a la millor obra de divulgació 1999.

 

Vampirs emocionals

Alejandra Vallejo-Nágera ens planteja les claus en aquesta conferència per a descobrir quan un ambient és tòxic, i d’aquesta forma poder eixir d’ell amb la major rapidesa possible. Així, el tema principal d’aquesta intervenció se centra en l’assetjament moral, concretant en relacions en les quals algun dels seus membres és un narcisista, histriónic o antisocial.

Tant vampirs com vampiresses emocionals són tractats com a personatges literaris de novel·les, però certament podem trobar-los en la pròpia realitat, i en la nostra vida personal. Estan pertot arreu, i intentar ajudar a les seues víctimes es torna tasca difícil, ja que la persona danyada sol ocultar la ferida provocada pels vampirs o vampiresses emocionals. Així, mentre les víctimes pateixen en la seua privadesa, les vampiresses i els vampirs gaudeixen de la simpatia del públic, ja que la depredació es duu a terme en la intimitat.

Els vampirs o vampiresses els trobem tant en l’àmbit familiar com en el laboral i, fins i tot, en el nostre cercle d’amistats. Per açò Vampirs emocionals ens ofereix les estratègies per a conèixer la seua existència amb la finalitat de poder desemmascarar-los. Urgeix fer-ho perquè són perillosos i  perquè es requereix que aquest vampirisme emocional arribe a la seua fi. D’aquesta forma, i al costat d’un alt nivell d’autoestima, es pot fer front als vampirs i les vampiresses emocionals, evitant que persones tòxiques envaïsquen la vida, doncs és de vital importància preservar l’estabilitat emocional de cada individu, fent que aquesta prevalga per sobre qualsevol altra circumstància o persona.